Girişim,  Girişimcilik,  Kategoriler,  Sosyal Girişimcilik

Yatırım öncesi gerekli olan fizibilite araştırması nedir?

Bir işletme kurulmadan önce ya da bir yatırım yapılmadan önce fizibilite araştırması yapılır. Yapılacak yatırımın ekonomik, teknik, finansal, yasal ve örgütsel araştırmaları yapılır. Bir rapor haline getirilir. Ardından eğer bu yatırım bize istenilen kazancı elde edebileceğimizi gösterirse yatırım kararı alınır.

Bu her işletme sahibinin yapması gereken bir araştırmadır. Maliyetin ne kadar olacağını ne kadar kazanç sağlayacağımızı bu raporla görürüz.

Bir fabrika kuracaksınız ve bunu üç ayrı yerden hangisinde kurabilirim diye düşünüyorsunuz ama karar veremiyorsunuz. İşte bu sorunun cevabını fizibilite araştırmasıyla öğrenirsiniz. Ülkelerin yaptığı büyük yatırımların fizibilite çalışmaları aylar yıllar sürer ve sayfalarca rapor bulunur. Çünkü yatırımın en doğru yerde yapılması gereklidir.

Fizibilite araştırması

Bir yatırımcının, yatırım yapmadan önce gerekli bilgileri öğrenmek için yapmış olduğu araştırmadır. Genel olarak tanımı budur.

Fizibilite araştırması nelerden oluşur?

Fikir, ilk olarak bir yatırım fikrine ihtiyacınız var.

1.Ekonomik araştırma

Burada “ne üretilecek?” sorusu sorarız. Üretim deyince yazılarımda hep söylediğim gibi müşteri ihtiyaçlarına göre üretim yapılmalıdır. Müşteri ihtiyacı için pazar araştırması yapılır. Sonra “ne kadar?” üretileceği sorusunu sorarak kapasite planlanır. Ardından “nerede?” üretileceği sorulur. 

2.Teknik araştırma

Adı üstünde işin tekniğini araştırmak için vardır. “Nasıl?” sorusu sorularak üretimi nasıl gerçekleştireceğimiz raporlanır. Kullanılacak makine ve teknoloji yani üretim hakkında bilgilerin olduğu kısımdır.

3.Finansal araştırma

Yatırımın finansal sorunlarına çözüm bulmak için yapılır. Burada yapılacak yatırımın tutarı belirlenir ve ilerideki kârlılığa nasıl ve ne zaman ulaşılacağı hesaplanır. Üretim yapılacaksa bir işletmenin kâra geçmesi için üretim miktarının önemi vardır. Ticaret yapan bir işletme için satışlarının önemi vardır. Kısacası işletmenin bütün finansal sorunları burada belirlenir.

4.Yasal araştırma

Şirket kuruluş kısmı yasal bir aşamadır. Ticaret hukuku dersi gördüyseniz şahıs ya da sermaye şirketleri hukuk dersinde işlenir. Ticaretin hukuki boyutu da vardır. Yatırım için gerekli izinlerin raporu bu kısımdadır.

5.Örgütsel araştırma

Oluşturulacak organizasyon için gerekli görülen iş analizi ve iş bölümü yapılır. Organizasyon şeması çıkartılır. Burada kısaca organizasyon, iş bölümü ve insan faktörü devreye girmektedir.

Bütün bunlar en son rapor haline getirilir. Eğer uygunsa yatırım kararı alınır. Kesin proje safhasının ardından projenin uygulanması ve en sonunda işe başlanması gerçekleştirilir.

Fizibilite çalışmasınızı yapın

Fizibilite araştırması bu yazdıklarımdan oluşur. Aşağıdaki linke tıklarsanız Kosgeb‘in hazırlamış olduğu fizibilite raporu formatına ulaşabilirsiniz.

Link: https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/kobi-teknoyatirim/2019.01.30/Fizibilite_Raporu.pdf

Küçükten büyüğe her girişimci ya da yatırımcı eğer yatırım yapacaksa kesinlikle fizibilite çalışması yapmalıdır. Bu fizibilite araştırması fikirlerinizden hangisinin daha uygun olduğunu bulmanıza yardımcı olur.

Fikirlerinizin hepsi için yapacağınız fizibilite araştırmalarının sonucu, yatırım yapmanızın kötü bir fikir olacağını gösteriyor olabilir. Yani hepsi olumlu bir sonuç olmayabilir. Bunun için üzülmeyin çünkü bu sizin yanlış bir yatırım yapmanızı önler.

Yaptığınız çalışmalardan biri diğerlerine göre daha kazançlı çıkabilir. Bu yüzden fizibilite araştırması yapmalı ve doğru bir yatırım olup olmadığını bilmelisiniz.

Bilgi her şeydir. Eğer geleceği görebiliyorsanız, yapacağınız yatırımda önünüze ışık tutarak ilerlemiş olursunuz. 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir