Gelişim,  Girişim,  Girişimcilik,  Kategoriler,  Nelerde Gelişebilirim

SWOT analizi nedir? Nasıl yapılır?

Güçlü yönlerinizi ve fırsatlarınızı hiç merak ettiğiniz oldu mu? Hatta işletmeniz varsa işletmenizin güçlü yönlerini ve fırsatlarını görmek için analiz yaptınız mı?

Adımlarımızı geleceğe doğru atarken önümüzü görebilmeliyiz. Yolumuza ışık tutmalıyız. Karanlıkta yürümeye kalkarsak yavaş yürürüz, yolu uzatabiliriz veya çukura düşebiliriz. Işığımızın kaynağı analizlerdir. Yaptığımız analizlerle yolumuzu aydınlatırız. Yolumuz aydınlandıktan sonra ise hedefimiz için gideceğimiz yolu planlarız.

Kişi hem kendisi hem de işletmesi için analizler yapmalıdır. Geçmişi ve şimdiyi analiz etmelidir. Elindeki verilerle geleceği planlamalıdır. Eksiklikler varsa giderilmelidir. İyileştirmeler uygulanmalıdır. Sahip olunan avantajlar iyi değerlendirilmelidir. Doğru bilgilerle doğru işler yapılmalıdır.

Birçok analiz yöntemi var. Hepsine değinmeyeceğim. Sizler için sadece swot analizi kılavuzu hazırladım. Ben bu analiz yöntemini önemli buluyorum. Swot analizi nedir? Nasıl yapılır? Bilinmesi gereken bir konu.

Kendinizi iyi analiz ederek mutlu ve başarılı olacağınız işi bulabilirsiniz. Mutlu olacağınız alanda eksikliklerinizi görüp, giderebilirsiniz. İşiniz için de analiz yapabilirsiniz. Avantajlarınızı iyi değerlendirip, eksiklerinizi giderebilirsiniz. Tehditleri görüp önlemler alabilirsiniz.

Kılavuzun yanı sıra swot analizi şablonu da tasarladım. Kendinizin veya işinizin şu anki durumunu görmeniz için şablonu indirip, analizinizi yapabilirsiniz. Şablon ise en son kısımda. Yaptığım örneklerden fikir edinip şablonunuzu doldurabilirsiniz. Hem kılavuzu hem de şablonu indirmek ücretsiz.

SWOT analizi nedir?

Kişi kendisinin veya işletmesinin güçlü yönlerini, zayıflıklarını, fırsatlarını ve tehditlerini tek bir yerde görmesine, analiz etmesine ve strateji belirlemesine yardımcı olan yöntemdir.

Analiz 4 faktörden oluşur. Bunlar güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditlerdir. İç analiz (güçlü ve zayıf yönler) ve dış analiz (fırsatlar ve tehditler) olarak kendi içinde ikiye ayrılır. Ayrıca güçlü yönler ve fırsatlar faydalıdır, zayıf yönler ve tehditler ise zararlıdır.

Nasıl yapılır?

  • Kişi kendisi veya işletmesi için bu analizi yapabilir.
  • Güçlü ve zayıf yönler yazılarak iç analiz yapılır.
  • Fırsatlar ve tehditler yazılarak dış analiz yapılır.
  • Dört faktör analiz edilir. Güçlü yönlerden ve fırsatlardan yararlanılır.
  • Zayıf yönler iyileştirilmeye başlanır. Tehditlere karşı önlemler alınır.

Swot analizi kılavuzu

Swot analizi kılavuzunda yukardaki bilgilerin yanı sıra iki farklı örnek yazdım. Hem bireysel hem de işletme analizi için hazırladığım iki örnek ile fikir sahibi olabilirsiniz. Dilerseniz kılavuzu indirebilir ve yazdırabilirsiniz.

swot analizi nedir, swot analizi nasıl yapılır
swot analizi nedir, swot analizi nasıl yapılır, swot analizi örneği, swot analizi işletme örneği
swot analizi nedir, swot analizi nasıl yapılır, swot analizi örneği, bireysel swot analizi örneği

Bireysel örneğin analiz sonucunu daha farklı da yazabilirsiniz. Mesela iş başvurusu yapabileceğiniz yerleri ve zayıf yönlerinizi güçlendirmek için alabileceğiniz kurslar gibi.

Yazı ile daha iyi görürüz

Kılavuzda bulunan örneklerde, kendimizi veya işletmemizi daha iyi tanımak için sadece yazdım. En son o anki durumu da yazıya döktüm. Çünkü eğer bilgi veya düşüncemiz zihinde kalırsa unutulup gidebilir. Hedefimiz için doğru yol çizemeyiz. Zayıf noktalar hep aynı kalır. Güçlenmez. Tehditlerden korunamayız. Fırsatları da doğru değerlendiremeyiz.

Yazı ise her zaman karşımızdadır. Bize hedefimizi unutturmaz. Yolumuzu da rahatça çizebiliriz. Bu yüzden sizlerle swot analizi konusunu paylaşıyorum. Çünkü sadece zihninizle çok iyi analiz yapamazsınız. Yazı her şeyi düzenleyen araçtır. Bence düzen de ilaçtır.

Siz bu analizi yaptığınızda kendinizi daha iyi tanıyacaksınız. İşletmeniz için yapıyorsanız da durum aynıdır. Amaç daha iyi tanımaktır. Kendini daha iyi tanıyan ise doğru adımlar atabilir. Peki siz kendinizi ne kadar tanıyorsunuz? En güçlü yanlarınız ve en zayıf yanlarınız neler? Güçlü yanlarınızı iyi değerlendirebiliyor musunuz? Ayrıca girişimciler için de soruyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.

Siz de kendi analizini yapın

Sizler için hazırladığım analiz ve sonuç şablonunu ücretsiz yazdırıp, doldurabilirsiniz.

Swot analizi şablonu

Lütfen dikkat: Sunulan tüm ücretsiz yazdırılabilir ürünler yalnızca kişisel kullanım içindir. Orijinal yaratıcıları Oğuz Güldağ dışında hiç kimse tarafından satılamaz veya yeniden dağıtılamazlar. Girişim Gelişim ©

One Comment

  • נערות ליווי

    I must thank you for the efforts youve put in penning this site. I am hoping to check out the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir