Girişim,  Girişimcilik,  Kategoriler

Başarılı girişimci nasıl olunur?

Bazı girişimciler işletmesini uzun süre sürdüremiyor. Birçok etkeni var. Asıl sorun ise girişimcinin bilgi eksikliğinden kaynaklı. Müşteri talebini okuyamama, yanlış hesaplamalar, yaptığı iş hakkında fikri olmaması ve geleceği görememe gibi durumlar işletmeyi bitiriyor. İşletmenin uzun ömürlü olabilmesi için girişimcinin donanımlı ve bilgiye erişebilen kişi olması gerekiyor.

Girişimcilerin başarılı olabilmesi çok önemli. Girişimci, ülke ve dünya ekonomisinin gelişmesi için önemli bir faktör. İş ortamı yaratırlar, yenilikler yaparlar ve dünyayı geliştirirler. Peki başarılı bir girişimci nasıl olunur?

Başarılı girişimci olmak için neler yapılabileceğini 6 madde de listeledim. Kitap okuyun tarzı maddeler koymadım. Ufkunuzu açmak zaten sizin göreviniz. Ben daha çok işletme odaklı düşündüm. Başarılı girişimci nasıl olunur ipuçlarını sizler için yazdım. “Girişimci olmak istiyorum.” diyenler yazımı okusun.

Başarılı girişimci olmanın ipuçları

Girişimci, üretim faktörlerini bir araya getirip iş yaratan kişidir. Üretim faktörleri, mal ve hizmet üretmek için gerekli faktörlerdir. Emek, doğal kaynak, sermaye ve hepsini bir araya getiren girişimciden oluşur. Bizim hocamız, “Bir tane daha faktör vardır. O da bilgidir.” derdi. Ben de katılıyorum.

Bilgi çok önemlidir. Paradan daha değerlidir. Girişimci bilgiye sahipse başarılı olur. Bilgiye sahip olmak başarının temelidir. Bunu unutmamanız gerekir.

Başarılı girişimci hedef kitlesini tanıyabilmelidir. İhtiyaçları görebilmelidir. Çünkü girişimci, topluma fayda sağlayandır. Bu da bizi ilk maddemize getiriyor.

1.Müşteri odaklı çalışmak

Müşteri odaklı çalışmak, hedef kitlesini memnun etmenin tek yoludur. Ürün ve hizmetin kalitesini artırır. Rekabet avantajı verir. Ayrıca daha çok müşterinin gelmesini sağlar.

Günümüzün işletme düşüncesi, müşteri odaklılıktır. Eskiden ürün üretilirdi ve satılırdı. Şimdi ise hedef kitlesine göre ürün üretilir ve satılır. Eğer bir işe girişecekseniz, ilk hedef kitlenizi belirlemelisiniz. Sonra ise hedef kitlenizin talebini öğrenmelisiniz.

Girişimci hem hedef kitlesini hem de talebi bilmez ise yanlış ürünü yanlış insanlara satmaya çalışır. Elbet o ürünü almak isteyen vardır. Yine de risklidir. Örneğin, bir mağaza açtınız ve çevre halkının gelmesini bekliyorsunuz. Eğer ürünleriniz çevre halkının talebini karşılamıyorsa sizin için durum kötüdür. Bu örneğin sosyal medya avantajı olsa da, talebin olmadığı yerde mağaza açmak ne kadar doğru? Elimde bilimsel veri olmadığı için cevabı ben veremem.

2.Doğru pazar araştırması yapmak

Pazar araştırması, müşteri odaklılıktır. Bize hedef kitlemiz hakkında bilgi sağlar. Böylece onları tanımış oluruz.

Bilgiye erişebilmek değerlidir. Daha da değerlisi doğru bilgiye erişmektir. Doğru bilgi başarı getirir. Doğru bilgi için doğru soruları sorabilmelisiniz.

Pazar araştırması yapmak zor bir iştir. Eğer soracağınız sorularda eksiklik olursa tam sonuç alamayabilirsiniz. O yüzden size yanlış yapılmış bir pazar araştırması örneği vereyim.

İngiliz girişimci, Arabistan’da halı satmak ister. Arabistan’a gider ve halka anket yapar. Sorularından bazıları, “Halı alır mısınız?” ve “Hangi rengi daha çok seversiniz?” dir. Arapların geneli bu sorulara, “Alırım” ve “Yeşil” diye cevap verir.

İngiliz girişimci hemen yeşil renkte halı üretimine başlar. Ürettikten sonra Arabistan pazarına sunar.

Günler geçmesine rağmen kimsenin almadığını görür. Bunun sebebini merak eder. Arabistan’da tanıştığı arkadaşına, “Araplar yeşil rengi sevmesine ve halı almasına rağmen neden benim halılarımı almıyorlar?” diye sorar. Arkadaşı ise, “Yeşil, Araplar için kutsal renktir. Bu yüzden üzerine basmazlar.” diye cevap verir.

Bu örneği severim. Bilginin değerini en iyi şekilde anlatır. Ayrıca doğru sorunun önemini de gösterir. 

3.Yapılacak iş hakkında bilgiye sahip olmak

Sektörlere dışarıdan bakıp kazanılan paraları düşünmek kolay. İşin içine girince durum zorlaşıyor. Sektör ve yapılacak iş hakkında bilgi sahibi olmadan işe başlanıyorsa durum daha da kötüleşiyor.

Girişimci, işletme açınca olunur. Bizim amacımız başarılı girişimci olmak. Başarının da anca bilgi ile gerçekleşeceğini anlatmaya çalışıyorum.

Müşteri talebini bilmek yetmez. Girişeceğiniz işi de bilmelisiniz. Ayrıca sektörün geleceğini, rakiplerinizi ve diğer gerekli bilgileri de bilmelisiniz.

Sektörü her zaman dünya çapında takip etmelisiniz. Yenilikleri kaçırmamalısınız. Rakiplerinizden geri kalmamalısınız.

Eğitim alın. İşi öğrenin. Çalışanlarınız ya da müşterileriniz size soru sorduğunda cevabı bilin. Sorunları çözün.

4.İyi hesap yapmak

Başarılı girişimci, yapacağı yatırımın kâr ve zararını bilir. Maliyetleri iyi hesaplar. Gelecekte ne kadar kâr sağlayacağını görebilir.

Girişimcinin amacı olabildiğince yüksek kâr sağlamaktır. Bu yüzden finansal planlama doğru yapılmalıdır. Borçlar, kâra geçiş noktası, maliyet hesapları ve diğerleri iyi hesaplanmalıdır.

Yatırım sonrası karanlıkta yürümek çok risklidir. Her an bir çukur çıkabilir. Finansal bilgiler ise geleceğe ışık tutar. Böylece emin, tutarlı ve yavaş adımlarla yürürüz. Yani istikrarlı büyürüz.

Şimdi diyeceksiniz, “Önümüzü aydınlatan ışığımız varsa neden koşmak yerine yürüyoruz?”. Mantıklı soru ama cevabı vereyim. İşe giriş anı çok zordur. Çünkü çok rakip vardır. Piyasada kalmak için savaşılır. Hemen kâr da beklenmez. Direk koşmaya çalışırsanız istikrar sağlayamazsınız. Çok borca girersiniz. Geçmişte küçük şirketlerin büyük şirketleri satın alarak hemen büyüme planları hüsranla bitti. Bu yüzden Jeff Bezos gibi istikrarlı büyümeyi hedefleyin. Hızlı büyümenin çok tehlikeli olduğunu unutmayın!

5.Kaliteye önem vermek

Kalite, ihtiyacı karşılayandır. İnsanlar ilk önce kaliteye bakar. Halkın alışveriş alışkanlığını etkileyen faktörlere yönelik pazar araştırması yaptım. Kişilerin %99’u önceliğin “Kalite” olduğunu söyledi. %1’i ise “Fiyat” dedi. Fiyat diyenler de tüketimi kendine uygun fiyat aralığında olan ürün ve hizmetten yaptığını söyleyebilirim.

Ürün veya hizmetinizde kalite yoksa geleceği düşünmeyin. Üründen hizmete, paketlemeden teslime ve diğer her şeye kadar kaliteyi düşünmelisiniz. Kaliteye sahip olursanız, hedef kitleniz her zaman sizi tercih eder.

Herkesin kaliteden beklentisi farklıdır. İşlevi iyi olsa da, tasarım kalitesi ürün tercihinde daha baskın olabilir. Renkler bile önemlidir.

Günümüzde ürün çeşitliliği var. İnsanlar size muhtaç değil. Sizden ürün ve hizmet almak zorunda değiller. Bu yüzden kaliteden asla ödün vermeyin. Çünkü sizin müşteriye ihtiyacınız var.

6.Doğru reklam yapmak

Reklam, ürün veya hizmetin hedef kitlelerine duyurulmasıdır. Ürün satılmıyorsa ya yanlış yatırımdır ya da kimsenin haberi yoktur.

Reklam yapmadan maalesef olmaz. Hedef kitlenize işletmenizi ve ürün veya hizmetinizi tanıtmalısınız.

Reklam daha önceden gazete, radyo ve televizyon ile sınırlıydı. Şimdi ise hayatımızda internet var. Özellikle küçük işletmeler için avantaj. Reklam artık sosyal medya sayesinde sadece hedef kitlesi ile sınırlı olabiliyor. Düşük ücretle reklam yapılabiliyor.

Girişimciler elindeki sınırlı para ile kendi hedef kitlesine ulaşmalı. Sosyal medya platformlarını etkili kullanmalı. Kendini ve ürünlerini her platformdan hedef kitlesine tanıtmalı. Hedef kitlesinin takip ettiği influencerler ile ürününü veya hizmetini duyurmalı. İnternet haricinde yerel ve ulusal hem radyo hem de televizyon kanallarına reklam vermeli, fuarlara katılmalı, broşürler hazırlamalı ve farklı reklam çalışmaları yapmalı. Kendisini çevre halkına tanıtmalı. İlk doğru kitleye, ürün çeşidi artınca ise diğer kitlelere erişmeli.

Hedef kitleniz kimler olursa olsun, paranızı en etkili şekilde kullanın.

Başarılı girişimci kendini geliştirendir

Bilgi, başarının anahtarıdır. Bilgiye erişen girişimci başarılı olur. Girişimci yenilikleri takip etmeli ve kitaplar okumalıdır. Bir gözü işinde, diğer gözü dünyada olmalıdır. Başarılı girişimcileri takip etmelidir. Onların tecrübelerinden faydalanmalı ve kendi yeniliklerini getirmeye çalışmalıdır. Geçmişten ders çıkarmalı ve geleceği de iyi tahmin edebilmelidir.

Girişimcinin kâr etme amacı topluma fayda sağlaması ile gerçekleşir. Hedef kitlesine kaliteli ürün ve hizmet veren girişimci başarılı olur. Hem kendisi hem de işi kaliteli olmalıdır. Kaliteden ödün vermemelidir.

Ürün ve hizmetini tanıtmayı bilmelidir. Günümüzde girişimci internette ve özellikle sosyal medyada var olmalıdır. E-ticaret hakkında bilgiye sahip olmalıdır. İnternette etkili reklam yapabilmelidir.

Girişimci, finansını iyi takip etmeli ve etkili kullanmalıdır. Tasarruflu olmalıdır. Gereksiz harcamalardan kaçınmalıdır. Ücrette de tasarruflu olmalıdır. Ücret konusunda tasarruf ise doğru kişilerle çalışarak yapılır. Doğru kişiye iyi maaş verilirse çok para kazanılır. Sadece çalışacak kişi için geçerli değildir. Örneğin, kargo şirketi gibi gerekli işletmeler de kaliteli iş yapanlardan seçilmelidir. Eğer ucuz olsun diye yanlış kişiler ve işletmeler ile çalışılırsa, zaman ve para maliyeti artar. Tasarruf sağlanamaz.

Görüldüğü gibi para yatırmakla başarılı girişimci olunmuyor. Kendini geliştiren başarılı oluyor. Başarılı girişimci nasıl olunur ipuçlarını 6 madde ile sınırlandırdım. Çünkü en temelleri yukarıdakiler. “Başka ipucu yok mu?” diye sorabilirsiniz. Tabii ki vardır. Bu soruyu kendinize sormalı ve cevabını aramalısınız. Tıpkı benim kendime sormam ve cevabını aramam gibi. Cevabı da okuyarak ve dinleyerek öğreneceğiz. Ben öğrendikçe bloğuma yazacağım. Takip etmeye devam edin.

Ben girişimim girisimgelisim.com ile en iyisi ve en faydalısı olmak istiyorum. Siz de kendi sektörünüzde en iyisi ve en faydalısı olmayı hedeflemelisiniz. İlk önce başarılı olmayı istemelisiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir