Eğitim,  Gelişim,  Kategoriler

YKS sınavında nasıl başarılı olunur?

2021 yılında YKS’de 1 milyon aday baraj altında kaldı. Üzücü bir olay. Hele de günümüzde üniversite okumak bile artık nitelik sayılmıyorken. Çünkü herkes üniversite mezunu. Artık üniversitede kendini daha da geliştiren kişi nitelikli sayılıyor.

Ben, üniversite eğitiminin ufku genişlettiği için kesinlikle gidilmesi taraftarıyım. Tabii herkes gitmek için de gitmesin. Gerçekten sevdiği bölüme gitsin.

Eğitim raporlarına baktığımın zaman gençlerin başarılı olduğunu görüyorum. Yine de ortada bir sorun var. Tabii son zamanlarda dünyamızı virüs sardı. Hepimizi eve kapattı. Etkenlere virüsü de eklememiz gerek. Herkesi etkiledi. Özellikle okulların kapanması öğrencileri olumsuz etkiledi. 1 yıl verimsiz geçti.

Sorunun etkenleri sadece öğrenci ve virüs kaynaklı değil. Bir etken daha var o da ülke vatandaşlarıdır. Çünkü gelecekte söz sahibi olacak kişiler, şimdiki gençlerdir. Ekonomiyi, eğitimi ve diğer alanları yönetecekler. Bundan dolayı bir önceki neslin, bir sonraki nesli en iyi şekilde geliştirmesi gerekiyor. Gençler başarılı olamıyorlar ise ülkenin, iyi yetiştiremediği sonucu ortaya çıkıyor.

Çoğunluk başarılıysa, diğerlerine bakmaya gerek yok düşüncesinde değilim. Çünkü bazı bilgiler temeldir. 1 milyon gencin temeli zayıfsa, “Gençler tembel.” diyerek işin içinden çıkılamaz.

Ben, yazımda genel soruna değinmeyeceğim. Sadece öğrenci açısından bakacağım. Konumuz, YKS sınavında nasıl başarılı olunur? Sizler için 5 madde hazırladım. Maddeleri uygularsanız, başarılı olacaksınız.

YKS nedir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), yükseköğretime geçiş sınavıdır. 2 oturum ile yapılır. İlk oturum, Temel Yeterlilik Testi (TYT). Diğer oturum ise Alan Yeterlilik Testleri (AYT).

YKS’de başarılı olmanın yolları

Eskiden puan önemliyken, şimdi sıralama önemli. Artık herkes en iyi üniversite için birbirini geçmeye çalışıyor. Rekabetin ise öğrencinin kalitesini artırdığını düşünüyorum. Daha çok bilgiye erişiliyor. Ders çalışma alışkanlığı sağlıyor.

Yine de ortada bir rekabet var. Rakipleri geçme durumu var. Diğerlerine göre başarılı olmak gerekiyor. YKS’de başarılı olmanın da tek yolu var. O da çalışmak. Tabii size sadece, “Çalışın.” demeyeceğim. Zaten onu siz de biliyorsunuz. Ben size katkı sunmaya çalışacağım. YKS’de başarılı olmanın yolları için 5 başlığım var. Bunlardan ilki kendine güven.

1.Kendine güven

“Başarı, “Başaracağım” diye başlayarak sonunda “Başardım” diyebilenindir.” Mustafa Kemal Atatürk

Kendine inanmayan kişi başarılı olamaz. Bir işe başlanırken moral yüksek tutulmalıdır. Kişi kendisine güvenmelidir. Hedef belirlemeli ve ulaşmak için çalışmalıdır.

Hedef, barajı geçmek olmamalıdır. “Barajı geçmek için ne yapmak gerekir?” sorularından kurtulun. Çünkü amacımız, istenilen bölüme girmek için gerekli notu almaktır. Başaracağınıza inanırsanız barajı düşünmezsiniz.

İlk olarak inancımız tamam ise sıra hedef seçmede.

2.Hedef belirle

Hedefiniz, hayalinizdir. Mutlu olacağınız alanda kendinizi geliştirme hedefinizin olması gerekir.

Üniversiteye sadece gitmek için gidilmez. Sevilen alanda gelişim için gidilir. En iyisi olmak hedeflenir. Hangi alanda para kazanmak istiyorsanız onun eğitimini almalısınız. Üniversitede ufkunuzu açmalısınız. Sevmediğiniz bölümde en iyisi olma hedefiniz gerçekleşmez. O alanda para kazanmakta istemezsiniz.

Kişi kendisi için doğru alanı belirlemelidir. Sonra sıkı çalışmalıdır. Alanında en iyisi olmak için hangi üniversiteye gitmesi gerektiğini bilmelidir. Farklı şehirlere gitmek ufku açabilir. Özellikle pazarın olduğu şehirde iş imkanı da vardır. Sizin için önemli olan ise doğru üniversiteye gitmektir.

Üniversitelerin eğitim kalitesini araştırmalısınız. Öğrencilere sağladığı imkanları öğrenmelisiniz. Üniversitenin, sizin ufkunuzu açmanız ve network yapabilmeniz için ne gibi organizasyonlar yaptığını bilmelisiniz.

Kendimize güveniyoruz, hedefimiz de var. Sıra amaca ulaşma yollarına geldi.

3.Program yap

Başarıya giden yolda düzenli çalışmak önemlidir. Düzenimiz olmazsa eğer her şey karmakarışık olur.

Gün içinde 24 saatimiz var. Ortalama 8 saat uyuyoruz. Geriye 16 saat kalıyor. Bu 16 saati çok verimli kullanabilmeliyiz. Günü verimli geçirmek için ise program yapmalıyız. Sadece ders çalışmak için değil, günlük hayatımız için de geçerlidir.

Liseye giderken sınava çalışma programı

Liseye giden bir genç, sınava çalışmaya lisenin başında başlamalı. Derslerinde başarılı olmalı. Yani son seneye her şeyi bırakmamalı. Özellikle lisenin son 2 senesi sıkı çalışmalı. Son sene sıkı çalışanlar başarılı olamaz demiyorum. Derslerinizi iyi dinlerseniz ve not alırsanız altyapınız iyi olur. Zaten sizin altyapınız var. Geriye sadece okul saatleri haricinde çalışmak kalıyor. Şöyle diyeyim, son sene de olsanız sıkı çalışırsanız başarırsınız. Yine de yazımı son senesinde okumayan liseli arkadaşlar çalışmaya şimdiden başlasın.

Bir öğrencinin işi ders çalışmaktır. Paraya ihtiyacı olan kişiler işte çalışmak zorunda olabilir ama dengeyi kurabilmelidir. Her ne olursa olsun öncelik eğitimdir.

16 saatimizin 7 – 9 saati okulda geçiyor. Ders tekrarı yapmaya ve test çözmeye zaman ayrılması gerekli. Bu da gün içinde en az 3 – 5 saat arasında olmalı. Geriye kalan saatlerimizi ise aktivitelere ayırmalıyız. Arkadaşlarımızla veya ailemizle vakit geçirmeliyiz, ya tek ya da birileriyle aktiviteler yapmalıyız ve özellikle kitap okumalıyız. Aktiviteler, zihnimizi dinlendirir. Tabii ders tekrarı ve çalışma saatleri, aktivite saatlerinden fazla olsun.

Liseye gitmeden sınava çalışma programı

Herkesin iyi puan alması temennim. Bazıları sınavda yeterli puan çıkaramamış olabilir. Üzülmeye gerek yok. Artık sizin 1 sene boyunca tek bir işiniz var. O da ders çalışmak. Gün içinde en az 9 saatinizi ayırmalısınız. Bunun için ise en basit program, okul programıdır. Size önerdiğim program da budur.

Bazıları akşam çalışmayı sever. Yine de gündüz ve öğle vakti en verimli saatlerimizdir. Okul programı da normalde sabah 8:30 ile 15:00 arasındadır. Sıkı programa ihtiyaç olacağı için, sabah 8:30’dan akşam 17:30’a kadar sürmelidir. Tıpkı okuldaki gibi 40 dakika çalışmalı ardından 10 dakika da ara verilmelidir. Ayrıca 12:30 ile 13:30’da öğle arası var. Güzel bir öğle arasına hayır demeyin.

Söylediğim programa uyarsanız, günde 6 saat 40 dakika ders çalışırsınız. 9 saatten kalan 2 saat 20 dakika ise sizin dinlenme sürenizdir. Dinlenme sürelerinde kafanızı dinlendirin. Telefon veya bilgisayardan uzak durun. Yürüyün. Su veya kahve için, yemek atıştırın ve ihtiyaçlarınızı giderin.

9 saatlik ders programınızın ardından geriye 7 saatiniz kalıyor. Bunu da kitap okuyarak, arkadaşlarınızla veya ailenizle vakit geçirerek, film izleyerek, müzik dinleyerek veya sevdiğiniz bir aktiviteyi yaparak geçirin. Zihninizi bir sonraki gün için dinlendirin. Akşamları da 1 saatinizi test çözme alıştırmalarına ayırabilirsiniz. Hızlı test çözme antrenmanları yapabilirsiniz.

Aşağıda tabloda ders programı saatlerini paylaştım. Aslında okul saatlerinin aynısı. Bu sefer ders saatlerini siz doldurmalısınız. Ayrıca 17:30’dan sonrasını da planlayın. Hem üniversite hem de gelecek için program yapma alışkanlığı kazanın.

OKULSUZ ÇALIŞMA PROGRAM
SABAH DERS SAATLERİ
08:30 – 09:10
09:20 – 10:00
10:10 – 10:50
11:00 – 11:40
11:50 – 12:30
ÖĞLE ARASI SAATLERİ
12:30 – 13:30
ÖĞLEDEN SONRA DERS SAATLERİ
13:30 – 14:10
14:20 – 15:00
15:10 – 15:50
16:00 – 16:40
16:50 – 17:30
Ders programı saatleri

Tekrar ediyorum. 10’ar dakikalık aralarda dijital ortamdan uzak durun. Sadece yürüyüş yapın veya varsa bir ihtiyacınız onu giderin. 1 saatinizi de yine yürüyüş, gıda ve diğer ihtiyaçlarla geçirin. 1 saatlik arada 10 dakika mesajlarınıza da bakabilirsiniz.

4.Sıkı çalış

Her ne yaparsak yapalım, sıkı çalışmadan başarılı olamayız. İstediğiniz kadar planlama yapın, kursa gidin veya ders kitapları okuyun. Sıkı çalışmak zorundasınız. Sadece ders için de değil, iş hayatında da durum böyledir.

Sizin işiniz derslerinize çalışmak. Onu da en iyi şekilde yapmalısınız.

5.Dinlen

Dinlenmek, ders çalışmak kadar önemlidir. Zihne giren bilgileri düzenler. Ayrıca devam etmemiz için enerji de sağlar. Eğer dinlenmeden çalışılırsa zihnimizdeki bilgiler karmakarışık olur ve kaybolur.

Ders saatlerinizde dinlenirken dijital ortamdan uzak kalmak iyidir. Çünkü zihninize yeni bilgiler girmesini engeller. Amacımız hem zihni dinlendirmek hem de giren bilgilerin yerine yerleşmesini sağlamak.

Gün içinde kendinize ayırdığınız saatlerinizde dersi düşünmemeye çalışın. Mesela aktivite saatlerinizde zihninizi dinlendirin. Kendinize 3 saat ayırdıysanız, o süre boyunca stresten uzak kalın. Kafanızı rahatlatın.

Doğru hedef

Sıkı ve düzenli çalışıldığı zaman başarılı olunur. Önemli olan doğru hedef için sıkı çalışmaktır. Üniversiteye istediğimiz ve sevdiğimiz alanda gelişmek için gideriz. Alanımızda en iyisi olmayı hedefliyorsak, en iyi eğitimi alacağımız üniversiteye gitmeliyiz.

YKS, istediğimiz alanda gelişmek için bir basamaktır. Hedefimize adım adım ulaşacaksak eğer YKS basamağına da başarıyla çıkmamız gerekir.

Sınav stresi çoğu insanda olan bir şeydir. Hele üniversiteye geçiş sınavı insanı daha da gerebilir. Sınava sadece 1 kere girme hakkınızın bulunmadığını hatırlatmak isterim. 1 seneyi kayıp bile görmem. Tekrar edeceğim, amacımız doğru üniversiteye ve istediğimiz bölüme gitmektir. Sırf 1 yıl ziyan olmasın diye başka bölüme gidilmemeli. Çünkü o zaman 1 yıl ziyan olur.

İnsan kendini tanıyabilmelidir. İstediği bölümü iyi bilmelidir. “Sen bu bölümü yaz, seversen devam edersin.” diyenlere kulak asmamalıdır. Belki istisnalar olabilir. Yine de o bölüm gidilmeden iyi araştırılmalıdır. Kendisi için uygun olup olmadığını bilmelidir. Aileler elbet çocuğunun gelecekte para kazanmasını ister. O yüzden bu tarz cümleler kurabilir. Sevdiği alanda en iyisi olup, büyük paralar kazanabilir. Sevmediği bölüme giderse en iyisi olmak için çaba sarf etmek istemeyebilir. Ben yazılarımda istenilen bölümün de son seneye bırakılmaması gerektiğini yazıyorum. Çünkü gelecekte seveceğiniz alanda kendinizi geliştireceksiniz.

Siz iyi çalışırsanız ve ne zaman ne yapacağınızı bilirseniz başarılı olursunuz. Kendinize güvenin.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir