Ekonomi,  Kategoriler,  Yeşil

Minimalist yaşam, ekonomi ve çevre

Dünya üzerinde yaşanan olumsuzluklardan kaynaklı hem dünyada hem de ülkemizde enflasyon ve hayat pahalılığı yaşanmakta. Her ülke diğer ülkeye etki etse de her ülkenin vatandaşı diğer ülkelere göre farklı etkilenmekte. Politika belirleyicileri ve uygulayıcıları ülkelerinin ekonomik sorunlarını çözmeye çalışıyor. Maalesef ekonomi her güzel politikayı uygulamaya fırsat tanımıyor. İki seçenekten biri uygulanmak zorunda kalınıyor. Bu da vatandaşı etkiliyor.

Aynı zamanda dünyada iklim değişikliği ve çevre kirliliği sorunu da var. Bunun için de mücadele ediliyor. Toplumlar politikalar oluşturmaya ve uygulamaya çalışıyor. Farkındalık yaratmaya çalışıyor ama ne kadar başarılı olunuyor onu zaman gösterecek.

Ekonomi ve çevre sorunları için politikalar üretilse de en çok etkilenen toplum oluyor. Hangi politika uygulanırsa uygulansın burada kilit nokta bireydir. Birey politikacıdan çok politika seçmelidir. Aslında konumuz bu değil ama ufak değinmek istedim. Konumuz ise şu anki ekonomi ve çevre sorunlarında bireyin kendi açısından etkiyi en aza indirebilmesi. Bunu da minimalist yaşam, ekonomi ve çevre konusuyla ele alacağız.

Minimalist yaşam ekonomi ve çevre konularına nasıl etki eder? Minimalizm ile birey ekonomik sıkıntısını nasıl en aza indirir? İklim değişikliği ve çevre sorunlarına olumlu yönde nasıl etki edebilir?

Minimalizm nedir?

Bireyin sadeliği ve yalınlığı seçerek kendisi için değerli oldukları haricinde önemsiz eşya, duygu ve alışkanlıklardan kurtulmasına minimalizm denir. Minimal yaşam fazlalıklardan kurtularak azla mutluluğu bulmaktır. Karmaşıklıktan uzak durmaktır. Gün içinde rahat bir nefes almaktır.

Minimalist yaşam bir hayat tarzıdır. Yüzde yüz minimal yaşayamasak bile hayatımıza sokmamız gereken kavramdır.

Neden minimalist yaşamalıyız?

Az eşyanın, az tüketimin ve gün içinde kendimize fazla zaman ayırabilmemizin bize mutluluk getireceğini düşünüyorum. Örneğin çok eşyalı evde oturduğumuzu düşünelim. Temizlemek zamanımızı tüketir. Daha çok mutlu olacağımız şeylere zaman ayıramayız.

Yazıma başlarken enflasyon, hayat pahalılığı ve çevre kirliliğinden yola çıktım. Bu çerçevede devam ederek konuyu en minimal halde anlatmak istiyorum.

Minimal yaşam ve ekonomi

Her ülkenin kendi ekonomik sıkıntıları var. Bizim de ülkemizin kendi ekonomik sıkıntıları mevcut. Ekonomik sıkıntının kaynağı şu an bizi ilgilendirmiyor. Çünkü politikalar seçim zamanı halk tarafından değiştirilir. Konumuz ise bireyin bu ekonomik sıkıntıyı kendi içinde en aza indirebilmesi.

Ekonominin şu anki durumu beni de memnun etmiyor. Ürünleri uygun fiyata almak, rahatça gezmek ve sosyalleşebilmek herkesin hakkı. Aslında refah seviyesinde yaşamak herkesin hakkı desem daha doğru olur.

Ekonomik sıkıntılar her ne kadar olsa da hatta olmasa da çok fazla tüketme isteğinden vazgeçip, minimal yaşam tarzı benimsenmelidir. Çevrede, “Hayat pahalıysa evden çıkma veya gitme, yeme, içme…” gibi cümleler duymaktayız. Bu minimalizm değildir. Bu tasarruf da değildir. Amaç insani ihtiyaçları en minimal düzeyde gidererek mutlu olmaktır.

Minimalizm ile kendi ekonomimizi düzenleyebiliriz. Paramızı gereksizce harcarsak eğer bizi daha da mutlu edenlere paramız kalmayacaktır. Minimalist yaşam tarzını benimseyerek paramızı en doğru yere harcayabiliriz. Hatta o an tüketim yerine paramız ile yatırım yaparsak daha da faydalı olur. Tabii ki insanca yaşamdan ve sosyalleşmeden de geri kalınmamalıdır.

Minimal yaşam ve çevre

İklim değişikliği ve çevre kirliliği dünyamızın en büyük sorunlarından biri. Çevre kirliliğinin önüne geçebilmek tüketimi azaltmakla mümkün. Çünkü tüketim ne kadar çoksa çöpte fazlalaşır. Fazla çöpün çıkması ve yakılması veya doğaya karışması çevre kirliliğini ve iklim değişikliğini getirir.

Günümüzde aracın ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bazen keyfi gezmek, yakın bir yere gitmek veya her gün işe araçla gitmek yakıt tüketimini artırır. Doğaya fazla karbondioksit salınımı sebep olunur. Yakıt da bir tüketimdir. Fazla tüketmek doğaya zarar verir, ayrıca paramızı da eritir.

Bireylerin gereksiz tüketimi azaltması çevre sorunlarının önüne geçecektir. Minimal yaşam tarzı hem bireyi mutlu ederken hem de çevrenin de temiz tutulmasına olanak sağlayacaktır.

Minimalist yaşam tarzına nasıl sahip oluruz?

1.Karbon ayak izimizi azaltmalıyız. Karbon ayak izi, her bir bireyin ısınma, ulaşım, enerji tüketimi ve satın aldığı her üründen dolayı atmosfere yayılmasına neden olan karbon miktarını anlatmak için kullanılan terimdir.

2.İhtiyaç harici kıyafet almamalıyız. Fazla kıyafet bizi ekonomik olarak zorlar. Ayrıca temizlemek için fazla enerji, su ve zaman harcarız.

3.Gıda tüketimimize dikkat etmeliyiz. Gerekirse değiştirmeliyiz. İklim değişikli ile gıda konularını incelemenizi tavsiye ederim.

4.Tasarruflu ampul kullanmalıyız. Teknolojik ürünlerimizi tasarruf modunda kullanmalıyız.

5.Toplu taşıma araçlarını veya bisiklet gibi doğaya zararlı madde salmayan ulaşım araçlarını mümkün olduğunca çok kullanmalıyız.

6.Evimizi minimalist düzenlemeliyiz. Fazla eşya ile kendimizi boğmayalım. Hem parasal tasarruf yapalım hem de temizlikten kaynaklı zamandan tasarruf edelim. Ayrıca sade, temiz ve ferah ortamda yaşamak insana mutluluk verir.

7.Daha çok fayda sağlayan ürünü tercih etmeliyiz ve paramızı yatırmalıyız. Örneğin kitap paramızı başka gereksiz ürüne vermeyelim.

8.Az tüketimle az çöp çıkarmalıyız. Çöplerimizi kesinlikle doğaya atmayalım. Varsa geri dönüştürme kutularına atalım.

9.Zamanımızı da düzenleyebilmeli ve gün içinde kendimize de zaman ayırıp rahat nefes alabilmeliyiz. Bu maddeyi ekonomi ve çevreden bağımsız olarak eklemek istedim.

Daha başka neler yapabileceğimizi yorumlara yazıp bizi daha da aydınlatabilirsiniz.

Minimalizmin bize olumlu etkisi

Genel olarak baktığımızda minimalist yaşam hem ekonomi hem de çevre kirliliği konusunda fayda sağlar. Para konusunda ve temiz hava ile yaşam kalitesi konusunda yararı vardır. Ekonomi ne kadar kötü de olsa bireyin kendi muhasebesini yapması tüketimini kontrol edebilmesi gerekir. Zor zamanlarda veya rahat zamanlarda da minimalizm, bireyin parasını etkili kullanabilmesine yardım eder. Tüketimin az olması da doğal olarak çöpü azaltacak doğamızı koruyacaktır.

Minimalist yaşam tarzının daha çok kişi tarafından benimsenmesi daha sağlıklı ve kaliteli ürünlerin çoğalmasına yarar sağlayabilir. Üretimi değiştirerek daha fazla çöp yerine, geri dönüştürülmüş yeni ürünler üretilebilir.

Ben minimalist yaşam tarzının üretimde işçi ihtiyacını düşüreceğini sanmıyorum. Sonuçta dünyada yaklaşık sekiz milyar insan var. Bu kadar insanın ihtiyaçları için her zaman girişimciler ve çalışanlara ihtiyaç olacaktır.

Ayrıca son olarak şunu da belirtmek isterim. Talep ve üretimin dengede olması fiyatlar için önemlidir. Yine de bu ihtiyaç fazlası ürün almak anlamına gelmemelidir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir