Girişim,  Girişimcilik,  Kategoriler,  Motivasyon,  Sosyal Girişimcilik

Bütün insanlar girişimci midir?

“Bütün insanlar girişimcidir. Bir işletme kurmaları gerektiği için değil, yaratma arzusu insan DNA’sında kodlandığı için.” Reid Hoffman

Girişimcilik

Öncelik olarak bütün girişimcilerin, girişimcilik haftasını kutluyorum. Girişimcilik haftası, martın ilk haftasıdır.

Bu yazımda sizlere Reid Hoffman’ın sözüne değineceğim. Söze, siz katılıyor musunuz? Benim düşüncemi merak ediyorsanız devam edelim. İlk başta girişimciliğin ne olduğundan kısaca bahsetmeden de fikrime geçmek istemiyorum.

Girişimcilik nedir ve girişimci kimdir?

Girişimcilik; iktisadi mal veya hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilerek, fayda üretilmesidir.

Girişimci; iktisadi mal veya hizmet üretimi için üretim faktörlerini bir araya getirerek, fayda üreten kişidir.

Girişimcinin özellikleri

Bir girişimcinin en temel özelliği sizce nedir? Bir düşünelim. Girişimcinin, lider olması veya yaratıcı olması gibi özellikleri vardır. Birçok özelliği mevcut ama tanımda bulunan “fayda” kelimesinden yola çıkarak, bir girişimcinin en temel özelliğini bulalım.

Fayda, insan ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Bu ihtiyaçlar mal veya hizmet olabilir.

Bir girişimci, eğer fayda sağlayacaksa veya insan ihtiyaçlarını karşılayacaksa, ihtiyaçları bilmesi gerekir. Bilmesi için de görmesi gerekir. Yani bir girişimcinin en temel özelliği; çevresindeki ihtiyaçları görebilme yeteneğidir.

Diğer özellikleri ise; liderlik, yönetebilme, yaratıcılık, kararlılık, özgüven, ileri görüşlülük, iletişim becerisi ve işi için gerekli bilgilerdir (finans bilgisi, yönetim bilgisi ve benzeri).

Herkes girişimci midir?

Reid Hoffman’ın da dediği gibi; “yaratma arzusu insan DNA’sında kodlanmıştır.” Buna yanlış demek mümkün mü?

Hoffman’ın bu sözünde; “Bütün insanlar girişimcidir.” cümlesine katılıyor musunuz? Ben katılmıyorum. Çünkü herkesin içinde girişimci yoktur. Çoğu insan; “Ben maaşımı alayım, bana yeter” der.

Girişimci ise nasıl bir fayda yaratacağını düşünür. Eksiklikleri görür ve o eksiklikleri gidererek, fayda sağlamaya çalışır. Bu fayda da ona para kazandırır.

Girişimcinin ruhu farklıdır. Bir girişimci, sabit durmaz. Yaratıcı, tutkulu, özgüvenli ve lider bir girişimci, sizce yaratma arzusu içinde olmadan durabilir mi? Bana sorarsanız, duramaz.

Tabii ki herkes rahat yaşamak için çok para kazanmak ister ama herkes bu riske girmez. İşte az önce saydığım özelliklere sahip olan bir girişimci, riskleri göz önüne alır ve eksiklikleri görerek yani nasıl para kazanacağını bilerek girişimini yapar.

Son kısma geçmeden ufak bir hatırlatma yapmak istiyorum. Bir girişimcinin en önemli yardımcısı bilgidir. Bunu unutmayın!

Yaratma arzusu

Reid Hoffman’ın söylediği sözün bütününe bakacak olursak. Daha çok, insan doğasını ele alıyor. Buna ben de katılıyorum. Zaten kendisi de; “bir işletme kurmaları gerektiği için değil” diyor.

İnsan, en basit bir şeyi üretince veya çevresine fayda sağlayınca mutlu olur. Zaten yaratma arzusu insan doğasında vardır. Her insan, üreme arzusu hissetmez mi? Her insan, çocuğunun çevreye faydalı bir birey olması için çalışmaz mı?

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir