Gelişim,  Kategoriler,  Nasıl Gelişebilirim

Yabancı dili daha verimli çalışmak için kişisel swot analizi yapın

Yabancı dil öğrenmek ve geliştirmek, dünyaya açılıp zihni geliştirmek için önemlidir. Aynı zamanda o dildeki insanlarla iletişim kurup, anlamak için de yabancı dil öğrenmek gerekir.

Dünya üzerinde ortak dil olarak kabul edilen İngilizce’dir. Sadece İngilizce ile sınırlı kalınmamalıdır. Tercüman olabilmek veya girişimci olarak yabancı ülkelerle iş yapabilmek için de o ülkenin dili de öğrenilmelidir. Belki de sırf zevkten ve o dili konuşmak isteyenlerde olabilir.

Bu yazıda SWOT analizi tekniğinin yabancı dile nasıl uygulanabileceğini anlatacağım. SWOT analizinin ne olduğunu, yapılma amacını ve nasıl uygulayabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin. Yabancı dili daha verimli çalışmak için kişisel SWOT analizi yapın.

Swot analizi nedir?

İşletmeler için önemli analiz tekniklerinden biri olan SWOT, kuruluşların güçlü ve zayıf yanlarını, fırsatlarını ve tehditlerini analiz eder. Güçlü ve zayıf yönler içseldir, fırsatlar ve tehditler de dışsaldır. SWOT analizinin amacı, iyileştirme fırsatlarını belirlemektir. Bundan dolayı kuruluşlar haricinde bireylerin kişisel gelişimleri için de harika bir analiz tekniğidir.

Neden swot analizi yapmalısınız?

Genel olarak hayatınızda ya da örneğin iş hayatınızda mevcut durumunuzu tam olarak ele almadan ilerleme kaydedemezsiniz. SWOT ile kendi durumunuzu analiz edebilirsiniz. İyileştirmeniz gereken yönlerinizi görebilirsiniz. Böylece nasıl çalışacağınızı planlayabilirsiniz.

Kariyeriniz için veya farklı sebeplerden dolayı öğrenmek istediğiniz yabancı dili rasgele çalışmanız zamanınızı ve enerjinizi yanlış tüketmenize yol açar. Rasgele değil de çerçeve belirleyip doğru planlama yapın. Öğrenme sürecinizde zaman ve enerjinizi doğru kullanın. SWOT analizinin de devreye girdiği yer burasıdır.

Yabancı dil öğrenmek için swot analizi nasıl yapılır?

İç faktörler

SWOT analizinin ilk kısmı, iç faktörleri incelemektir. İlk olarak güçlü yönlerinizi keşfetmelisiniz. Neyi iyi yaptığınızı düşünün. Örneğin gramer sıkıntısı çekmiyorsanız ve iyiyseniz yazın.

Ardından zayıf yönlerinizi düşünün. Yabancı dilin hangi yönlerinde performansınız düşük? Hangi konuları iyileştirmeniz gerekiyor? Konuşma konusunda sıkıntı mı yaşıyorsunuz? Bunları ve benzeri soruları cevaplayın.

Dış faktörler

Analizin ikinci kısmı da dış faktörleri incelemektir. Güçlü yönlerinizi geliştirmenize veya zayıf yönlerinizi gidermenize yardımcı olacak çevresel faktörler olan fırsatlarla başlayın.

Örneğin yabancı dilde konuşmanız için yurt dışına gitmek fırsattır. Ülkemize gelen turistlere rehberlik etmeği ekleyebilirsiniz. Ayrıca yabancı dil kitapları, dizi ve filmleri veya müzikleri de ekleyebilirsiniz. Başka neler yazabileceğinizi düşünün.

Analizin son kısmı tehditlerden oluşur. Gelişiminize tehdit oluşturacak faktörlerin neler olduğu görmenizi sağlar. Tehditler sizin kontrolünüz dışındadır. Pandemide eğitim kurumlarının kapanması tehditlere örnektir. Bir başka örnek pandemiden dolayı katı göçmenlik politikaları olabilir. Siz dilinizi daha da geliştirmek için yabancı ülkeye gitmeyi tercih edebilirsiniz ama ülkenin almaması bir tehdittir.

Tehditleri kontrol edemezsiniz ama bunlara karşı ne gibi önlemler alabileceğinizi önceden planlayabilirsiniz.

Hepsini bir araya getirin

SWOT analizi örneği

Yukarıdaki örnek, kendi SWOT analizinizi yapmanıza yardımcı olacaktır. Analizinizi oluşturduktan sonra mevcut durumunuzu daha net görmüş olacaksınız. Güçlü ve zayıf yönlerinizi karşınızda göreceksiniz. Böylece mevcut fırsatlarınızı daha iyi değerlendirebilirsiniz. Ayrıca tehditlere karşı önlemlerinizi de alabilirsiniz. Yazmak, daha iyi planlama yapmanıza her zaman yardımcı olur.

Sizler için tasarladığım SWOT analizi şablonunu ücretsiz indirip, yazdırabilirsiniz.

Lütfen dikkat: Sunulan tüm ücretsiz yazdırılabilir ürünler yalnızca kişisel kullanım içindir. Orijinal yaratıcıları Oğuz Güldağ dışında hiç kimse tarafından satılamaz veya yeniden dağıtılamazlar. Girişim Gelişim ©

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir