Eğitim,  Gelişim,  Kategoriler

Üniversite okumaya gerek var mı?

Hangi bölümü okursanız okuyun, hangi üniversiteye giderseniz gidin gelecekte başarılı olmanız size bağlıdır. Üniversite başarıya giden yoldur ama yolu tamamlamak başarı getirmeyebilir. Önemli olan doğru adımlar atarak yolu tamamlamaktır. Yani kendinizi geliştirebilmenize bağlıdır. Ayrıca mutlu olmak da bu başarıyı belirlemektedir. Sonuçta insan mutlu olduğu alanda kendini daha da geliştirmek ister.

Sizler için anket düzenledim, sonuçlar böyle. Oy kullananların sayısı az da olsa sonuçlar benim için değerli. Hem siz değerli insanları daha iyi tanımamı hem de size yardım edici içerikler yapmamı sağlıyor. Bu yüzden katılan arkadaşlara teşekkür ederim. Yeni anketlerden Youtube kanalıma abone olarak haberdar olabilir ve katılabilirsiniz.

Üniversiteye gidecek, gidiyor, gitmiş veya gitmeyecek olabilirsiniz. Ben size gidin veya gitmeyin demeyeceğim. Kendi düşüncemi söyleyeceğim ve bazı örnekler vereceğim. Bu yüzden vaktinizi ayırmanızı ve dinlemenizi tavsiye ediyorum.

Benim yarıda bıraktığım bölüm oldu, işletme ön lisansı bölüm birinciliğim oldu, ardından 4 yıla tamamlayıp finans ve bankacılık lisansım oldu. Şimdi de açıktan işletme lisansımın bitmesine az kaldı. Üniversite konusundaki düşüncemi gördüklerimden ve yaşadıklarımdan yola çıkarak fikrimi söyleyeceğim.

ÜNİVERSİTE OKUMAK

İlk önce şunu bilmelisiniz ki üniversite gelecekte başarı için çok önemli. Tabii seçeceğiniz üniversite, yer ve bölüm bu başarıyı etkilemektedir. Gideceğiniz üniversitenin akademisyenlerini de saymamak olmaz. Her akademisyen değerlidir. Derslerdeki cümleleri sizin ufkunuzu açar.

NEREDE ÜNİVERSİTE OKUMALIYIM

Her ilde üniversite olmasına karşı değilim. Öğrenci kendi ilinde de okuyabilir. Maddi sıkıntılar olabilir veya kendi ilinde gayet başarılı bir üniversite de olabilir. Sonuçta öğrencinin kendi azmi başarıyı getirir.

Ben özellikle küçük ilçelerdeki üniversite binalarına karşıyım. Köy gibi yerde üniversite olmaz. Küçük kasabada olmaz. Özellikle çevresinde hiçbir şey olmayan üniversite binaları var. Aynı üniversiteye bağlı ayrı ayrı km uzakta binalar var. Buraya neden üniversite binaları yapılır anlamıyorum. Öğrenci üniversiteye ufkunu açmak için gidiyor. Diğer öğrencilerle kaynaşması gerekiyor. Topluluklara katılıp farklı düşünceler ve fikirler görmesi, işler yapması gerekiyor. Tabii bizim ülkemizde öğrenciye para getiren müşteri gözüyle bakılıyor. Küçük ilçe esnafına yararı var düşüncesi son derece yanlış.

Benim asıl düşünceme gelecek olursak. Ben maddi imkanı olmayanların lisenin yaz aylarında ve liseden sonra 1 2 sene çalışarak hatta burs imkanı bularak doğduğu şehirden farklı bir şehirdeki üniversiteye gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Bence farklı bir şehir görmeniz gerekiyor. Farklı şehrin insanlarını tanımalı ve sosyalleşmelisiniz. Maddi imkanı olan, istediği bölümü daha iyi üniversitede okumak için çabalamalıdır. Yine de bu sizin bileceğiniz iş.

BAŞARI

Hangi bölümü okursanız okuyun, hangi üniversiteye giderseniz gidin gelecekte başarılı olmanız size bağlıdır. Yani kendinizi geliştirebilmenize bağlıdır. Ayrıca mutlu olmak da bu başarıyı belirlemektedir. Sonuçta insan mutlu olduğu alanda kendini daha da geliştirmek ister.

Hepsinden önce başarının kriterini belirlemeniz gerekir. Özellikle üniversitede başarı kriteriniz ne?

Amacınız sadece üniversite derslerinden geçip mezun olmak mı? Girişim gelişimin üniversiteki başarı kriteri bu değil. Çok çalışıp bölüm birincisi olmanızı isterim yanlış anlamayın. Yüksek puanlar ileride sizin yararınıza.

Zamanınızı doğru kullanarak, en verimli şekilde geçirmelisiniz. Geleceğe odaklanmalı ve ileride en iyisi olma hedefini benimsemelisiniz. 4 yılın sonunda da kendinizi geliştirmeniz için bilgiye erişmeye devam etmeniz gerekiyor.

2 yıllık okuyan arkadaşlar da 4 yıllığa tamamlamalı ve bunun için çabalamalıdır. Kendinizi önlisansınız diye farklı görmeyin. Sonuçta üniversiteye sınavla giriliyor. Çok iyi puan çıkaramamışsınızdır. Geçmiş geçmiştir. Gelecekte daha da başarılı olmanız size bağlıdır.

Belki de devam etmeyeceksiniz. Aslında her işe her işçi gerekli. Teknikerde gerekli. Neden en iyi tekniker siz olmayasınız? Belki teknikerlikte mutlusunuz. Olabilirsiniz. Yine de en iyi tekniker olmak için çabalamalısınız. Alanınızda en yüksek maaşı almak istiyorsanız en iyisi için çabalamalısınız. Alanınızda fark yaratan olmalısınız.

Hangi bölümü okursanız okuyun gelecekte en iyisi olmak için okumalısınız. Girişim gelişimin üniversitedeki başarı kriteri iyi bir donanımla mezun olmaktır.

GİRİŞİMCİ VE ÜNİVERSİTE

SONUÇ

Söylediklerimi ve verdiğim örnekleri bir düşünün. Tabii ki başarının sizler için ne olduğu da önemli. İlerlemek mi istiyorsunuz yoksa belli bir seviyede kalmak mı? Belli bir seviyede kalanı başka birİ geçebilir. Rekabet her zaman vardır.

Girişimci de rakiplerine karşı ayakta kalmayı bilmesi gerekir. Ayrıca işletmesini mümkün olduğunca uzun süre hayatta tutabilmelidir. En zengin ve başarılı girişimcilere baktığımızda, üniversite okuyanların daha başarılı olduğunu görüyoruz. Demek ki üniversite daha da başarı getiriyor. Tabii ki doğru bölümü okumak da önemli. Sadece işletme ve girişimcilik bölümleri aklınıza gelmesin. Elon Musk ve Jeff Bezos kendi alanlarında üniversite okudular. Şimdi ise dünyanın en başarılı ve en zengin ilk 2 girişimci. Sizce bu tesadüf mü?

Sermayeniz ve bilginiz varsa girişimci olabilirsiniz. Ufkunuzu genişlettiğinizde ise başarılı olursunuz. Tıpkı Bill Gates gibi. Tabii kendinizle kıyaslama yaparken siz de onun kadar başarılı olabilmelisiniz. İlla program yazın demiyorum. Kendi alanınızda bir şeyler yapabilmelisiniz. Sektörünüzü tanımalı ve fırsatları görebilmelisiniz.

Üniversite başarıya giden yoldur ama yolu tamamlamak başarı getirmeyebilir. Önemli olan doğru adımlar atarak yolu tamamlamaktır. Yani üniversite okuyan öğrencinin ufkunu genişletmesi gerekir. Bilgiye sahip olabilmelidir. Bu da mutlu olacağı alanda olur.

Üniversite okumak zorunluluk değildir. Sadece ufkunu daha da genişletmek isteyenler gitmelidir. Alanınız hakkında fikriniz yoksa veya işletmenin nasıl yönetileceğini bilmiyorsanız eğitim almanız gerekiyor. Zaten eğitim almadan ve bilgi sahibi olmadan işe başlanmamalı. Yoksa başarısız olursunuz.

Başarıyı hedefleyen insanın ufku geniş olmalıdır. Bilgili olmalıdır. Başarılı insanlar hem ülkesi hem de dünya için önemlidir. Bu farkındalıkla yolunuzu çizin. BEN GÖREVİMİ YAPTIM. SEÇİM SİZİN.

İçeriği yararlı bulduysanız arkadaşlarınıza da göndermeyi unutmayın!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir