Girişim,  İlham,  Kategoriler

Düşünme üstadı Edward De Bono

İstanbul İşletme Enstitüsü‘nden Yaratıcı Düşünme ve İnovasyon eğitimi alırken Edward De Bono ismi ile karşılaşmıştım. Tabi eğitim sonrası sertifikamı da aldım. Eğitimde Edward De Bono’nun yarattığı kavramları ve teknikleri öğrendim. Bunlar; Yanal Düşünme Tekniği, Paralel Düşünme Tekniği ve 6 Şapkalı Düşünme Tekniği. Bunların ardından yazdığı “Düşün! Çok Geç Olmadan” adlı kitabı aldım ve okudum. Edward De Bono’yu tanımaya başlayınca, dünya çapında saygın biri olduğu ve aynı zamanda düşünmenin ve yeni fikirler üretmenin aslında çok zor olmadığını ve bunun öğretilebilir olduğunu öğrendim. 

Edward De Bono kimdir?

  • Edward De Bono, 19 Mayıs 1933 yılında Malta’da doğmuştur.
  • Hekim, yazar, danışman ve mucittir. ABD’nin Tempe kentinde bulunan İleri Teknoloji Üniversitesi’nde Da Vinci Düşünme Profesörü koltuğuna sahiptir.
  • Avrupa Yaratıcılık ve İnovasyon Yılı’nın 27 Büyükelçisinden biriydi.
  • 2005 yılında Nobel Ekonomi Ödülü’ne aday gösterildi (ve kısa listeye ulaştı).
  • Luboš Kohoutek tarafından keşfedilen Asteroid 2541 Edebono, onun adını almıştır.

Edward De Bono’nun katkıları

İnsanların daha hızlı düşünmesi ve fikir üretmesi için Yanal Düşünme, Paralel Düşünme ve Altı Şapkalı Düşünme Tekniklerini geliştirdi. Bu teknikleri eğitimler ve seminerler ile insanlara tanıttı. Ayrıca 58 adet kitap yazdı.

20’den fazla ülkede okullar müfredatlarına de Bono’nun düşünme araçlarını dahil ettiler.

Şirketlere maliyetleri düşürmede çok katkı sağladı. De Bono dünyanın önde gelen şirketlerinin çoğunda yönetim kurulu düzeyinde tavsiyelerde bulunmuş ve ders vermiştir.

Ayrıca Oxford, Cambridge (üniversitenin tıp fakültesinin kurulmasına yardım etti), Londra ve Harvard üniversitelerinde fakülte atamaları yaptı.

Katkıları devam ediyor

Yarattığı Yanal Düşünme, Paralel Düşünme ve Altı Şapkalı Düşünme Teknikleri, birçok insan ve şirket tarafından kullanılmaktadır. Eğitimciler tarafından gösterdiği teknikler çoğu insana öğretilmektedir. Hatta çoğu üniversite düşünme eğitimi vermektedir.

Teknikleri, çok hızlı bir şekilde yeni fikirler üretmemizi sağlıyor. Bende aklıma fikir gelmeyince tekniklerini kullanıyorum. İşime yarıyor. Size de tavsiye ederim. Ayrıca kitaplarını okumak isterseniz, 34 dile çevrilmiş 58 kitabı bulunmaktadır.

Edward De Bono’yu ve çalışmalarını öğrenmek için kitaplar okuyabilirsiniz veya eğitimler alabilirsiniz. Ben yinede sizler için De Bono’ya ait sitelerin linklerini bırakıyorum. Aşağıdaki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz;

https://www.edwddebono.com/
debonothinkingsystems.com/
edwarddebonofoundation.com/

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir