Girişim,  İş Fikirleri,  Kategoriler

20 Harika Küçük İşletme Fikri

Harika bir iş fikri mi arıyorsunuz? Başarılı bir iş kurmanıza ve büyütmenize yardımcı olacak iş fikirleri için okumaya devam edin.

Günümüzde en iyi küçük işletme fikirlerinin çoğu, çevrimiçi iş modelini içerir. Sevdiğiniz ve hakkında bilgi sahibi olduğunuz iş fikrini seçin. İşinize başlamadan önce, satmak istediğiniz ürün veya hizmete talep olup olmadığını da araştırın. Talep varsa ayrıntılı bir iş planı hazırlayın. Sonuçta girişimcinin hedefi kâr etmektir. Talep yoksa boşa riske girmeyin. Riskleri en aza indirebilmek önemlidir.

2019 yılı sonlarında başlayan Corona Virüsü (Koronavirüs) öncesi geleneksel perakende işletmesi açmak ilk akla gelen iş fikriydi. 2020 ve günümüze kadar geçen sürede çevrimiçi üzerinden mal ve hizmet tüketimine bakış olumlu yönde değişti. Tabii geleneksel perakende ve restoran gibi işletmeler artık bitti sonucu çıkmasın. Sonuçta hedef kitle odaklı düşünüyoruz. Bu süreci de göz önünde bulundurarak, hedef kitlenize fayda sağlayacak yeni iş fikirleri düşünmek isteyebilirsiniz. Bu yüzden işletme kurmak isteyen sizlere, harika iş fikirleri sunmak istiyorum.

Küçük işletme nedir?

Küçük işletme, 50’den az çalışana sahip olan işletmelerdir. Mali kriteri ise 50 milyon TL’dir. Bu sayılar her ülkede ayrı olabilir.

Genel olarak halk dilinde küçük işletme veya KOBİ geçse de bir de mikro işletme vardır. Çalışan sayısı 10 kişiden az ve mali kriteri ise 5 milyon TL’dir. Bu bilgiyi de sizlerle paylaşmak istedim.

Küçük işletmenin avantajları nelerdir?

  1. Başlangıç maliyetleri düşüktür.
  2. Şirket kontrolünde tam kontrol sahibi olunur.
  3. Yönetmesi kolaydır.
  4. Düşük bütçe ile reklam yapılabilir. Sonuçta hedef kitlenizin sayısı azdır.

Küçük işletmenin dezavantajları nelerdir?

  1. Sermayesi sınırlıdır.
  2. Büyük işletmelerle rekabet zordur.
  3. Yüksek riskleri vardır.

İşletme fikirleri

1. Seyahat planlamacısı

Seyahat planlama fikri sizler için olabilir. Günümüzde online rezervasyon hizmeti olsa da bazı insanlar bu konulara kafa yormak istemeyebilir. Siz de müşterilerinizin gitmek istediği şehirde gezilecek yerleri sunabilir, kalabileceği uygun yerler seçip rezervasyon yapabilir ve diğer konuları planlayabilirsiniz.

2. Organik gıdalar

Organik gıdalar her yaştaki insanlar için gereklidir. Sağlıklı beslenmenin önemi gün geçtikçe artıyor. Organik gıda talebini incelemek isteyebilirsiniz.

3. Sahte çiçekler

Sahte çiçekler düğün dekorlarında, çiçek aranjmanlarında, hediyelik eşyalarda, özel etkinliklerde ve aklınıza gelen diğer yerlerde kullanılabilir.

Üretimi dükkanınızda yapabileceğiniz gibi sadece evde de yapabilirsiniz. Sadece bu işi nasıl yapabileceğinizi öğrenin. Sahte çiçekleri kaliteli yani hem güzel hem de gerçekçi yapmak için el yeteneğinizi geliştirin. Ürünlerinizi doğrudan müşterilerinize satabilirsiniz. Ürünlerinizi dekor satan işletmeler aracılığıyla müşterilere ulaştırıp, markanızı büyütebilirsiniz. Ayrıca yapay oldukları için solma derdi olmadığından hemen satmak için endileşenmenize gerek kalmayacak. Sadece güzel paketlemelisiniz.

Sosyal medyada genç kızları hedefleyen reklamlar sizler için büyük fırsat sağlayacaktır. Düğün pazarına girmek size kazanç getirecektir. Tabii gerçekçi çiçekler yapmaya özen göstermelisiniz.

4. Danışmanlık

Bilgi sahibi olduğunuz bir konu hakkında danışmanlık yapmak, sizler için kazançlı olabilir. Başlatacağınız bir danışmaklık işi zamanla büyüyebilir ve başka danışmanları da şirketinize katabilirsiniz.

5. Sosyal medya uzmanı

Günümüz sosyal medyasında ticari faaliyetlerin hacmi büyüdü. İşletmeler ürünlerini doğru ve daha fazla müşteriye sunmak istiyorlar. Siz de sosyal medya bilginizle, dikkat çeken görsellerle, doğru anahtar kelimelerle ve doğru hedef kitle ile işletmelere kaliteli hizmet verebilirsiniz.

Yapmanız gereken temel şeyler; işletmenin sosyal medya stratejisini planlamak, uygulamaya koymak ve takip etmek olacak. Yetenekleriniz arasında ise grafik tasarım programlarını kullanabilme ve içerik üretebilme olmalı.

Bu işi yaparken büyük markaların neler yaptığını inceleyerek ilham almalısınız. Kaliteli içerikleri oluşturmalısınız. Bu işi öğrenmeye başlayınca, en basitinden her sosyal medya sitesi için farklı boyutlarda çalışmanız gerektiğini öğreneceksiniz. Bu işin küçük bir boyutu. Doğru alan kullanımını ve çeşit çeşit kısımları da var. Zamanla öğreneceksiniz.

Eğer bu işle ilgileniyorsanız, hemen Facebook for Business‘a girebilirsiniz. Burada bulunan eğitimleri izleyebilir ve sertifikalar alabilirsiniz. Facebook for Business‘e ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Link: https://www.facebook.com/business/learn

6. Seo uzmanı

E-ticaret yapan işletmelerin internette hedef kitlesine ulaşmasını sağlayan en önemli araç anahtar kelimelerdir. E-ticaret için web sitesini oluşturmak yeterli değildir. Profesyonel şekilde arama motoru optimizasyonu yapmak gerekir.

7. Çevrimiçi eğitim

Online eğitim veya türkçe adıyla çevrimiçi eğitim kendini geliştirmek isteyen herkes itarafından talep ediliyor. Eğitim çevrimiçi olduğu için bulunduğunuz konumdan bilginiz olan herhangi bir konuda kurs verebilirsiniz.

8. Uygulama geliştirme

Akıllı telefonlar artık hepimizin ihtiyacı. Çünkü içindeki uygulamalar ihtiyacımızı karşılar. Siz de yeni uygulamalarla bu pazara girebilirsiniz. Son zamanlarda sanal gerçeklik yazılımları popüler hale geldi. Kaliteli VR uygulaması yapabilirsiniz.

9. Moda blogu

Yapmanız gereken kendinize blog yazılarınız için web sitesi, Youtube’de kanal ve İnstagram ve Tiktok gibi sosyal medya sitelerinde sayfa açmak. Blogunuzun takipçisi artınca, reklam gelirleriniz artacaktır. Hem Google’ın reklamlarından hem de ürün tanıtımı gibi reklamlardan geliriniz olacak. Ayrıca kişisel danışmanlık yaparak da para kazanabilirsiniz. Kişisel stilist veya imaj oluşturucu olarak markanızı büyütmek için blogunuzda kendinizi tanıtın.

10. İş planı tasarlayıcısı

İyi düşünülmüş iş planı, başarının temelidir. Girişimcilerin başarılı bir iş planına ihtiyacı vardır. Girişimcilere kaliteli hizmet sunabilirsiniz.

11. Hediye kartı tasarımcısı

Yaratıcılığınıza güveniyorsanız, bu işte başarılı olabilirsiniz. Ürünlerinizi internetten veya kitapçılarda, hediyelik eşya dükkanlarında ve çiçekçilerde satabilirsiniz.

12. Podcast

Eğer bir ilgi alanınız varsa, sesinizi kaydetmeye başlayabilirsiniz. Mesela mizah, din, bilim, kitap, magazin ve diğer konularda sesinizi kaydedebilirsiniz. Kayıt için; kaliteli bir mikrofon ve sesinizi düzenleyebileceğiniz bir program işinize yarayacaktır.

İnsanlara kaliteli içerikler sunun. İnsanlar sizi dinlerken eğlenmeli ya da sizden bilgi edinirken iyi vakit geçirmeli. Kaliteli içerikleriniz çoğalınca, dinleyicileriniz de çoğalacaktır. Ardından size sponsor olmak isteyenler olacak ve para kazanmaya başlayacaksınız.

13. Sohbet robotları yapmak

Günümüz müşterilerinin çoğu halkla ilişkiler konusunda bir çalışanla etkileşimde olmadan hızlıca işini yapmak istiyor. E-ticaret yapan işletmelerin, müşterilerine en hızlı cevap vereceği robotlar müşteri memnuniyetini artırır. Bu yüzden siz de müşterilere yardımcı sohbet robotlarını şirketler için tasarlayabilirsiniz.

Hatırlarım da eskiden MSN’de sohbet robotları vardı. Ne yazacak diye merak edip yazardım. O zamanlar bile kullanılıyordu.

14. Powerbank satmak

Günümüzde mobil cihazların önemini hepimiz biliyoruz. Cihazları da kullandıkça güçleri tükeniyor. Bu yüzden şarj ihtiyacı her zaman olacaktır. Siz de en iyi markaları ve modellerle powerbank ihtiyacı olan müşterilere ürünlerinizi satabilirsiniz.

Ayrıca kafe ve restoranlara da powerbank satabilirsiniz. Kafe ve restorana gelen müşteriler telefonlarını şarj etmek isterler. Masaya gelen şarj cihazı o işletlerin müşteri memnuniyetlerini artıracaktır.

15. Çeviri hizmeti

İnternet, şirketleri globalleştirme fırsatı vererek diğer ülke pazarlarına açtığından çeviri hizmetine ihtiyaç duyulacaktır. Tabii sadece İngilizce olarak düşünmeyin. Bu Japonca’da olabilir.

Yabancı dillerde kendinizi geliştirdiyseniz, bu hizmeti sunabilirsiniz. Örneğin, e-ticaret sitelerin yazılarını yabancı dile çevirebilirsiniz.

16. Dropshipping

Satıcının elinde stok bulundurmadan, sadece müşteri siparişlerini kabul ettiği bir perakende satış şeklidir. Kısaca stoksuz e-ticaret de denebilir.

17. Akıllı saat uygulamaları geliştirme

Günümüzde akıllı saatler artık yeni trend. Bu saatlere özel uygulamalar yazabilirsiniz. Bazen aklıma eski sanal bebekler geliyor. Akıllı saatlerde olsa güzel olmaz mıydı?

18. CV hazırlama

İş arayanlar için CV önemlidir. Yeni trendler ve tasarımlarla kaliteli CV hizmeti verebilirsiniz.

19. Restorasyon hizmeti

Eski ürünleri yenilemek ve hasarlarını tamir etmek, el yeteneği olanlar için başarılı bir iş fikri olabilir. Başkalarına restorasyon hizmeti verebilirsiniz. Ayrıca bulduğunuz ürünü restorasyon yapıp, satabilirsiniz.

20. Yemek planlama

Müşterileriniz için doğru beslenme planları yapabilirsiniz. Restoranlar için menüler geliştirebilirsiniz. Ayrıca bu konuda kurs da verebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir