Gelişim,  Girişim,  İş Fikirleri,  Kategoriler,  Nelerde Gelişebilirim

Kendinizi evde de geliştirebileceğiniz 14 iş fikri

Malum başımızda bir covid-19 derdi var. Dışarıda eğitim almamızı zorlaştırıyor. Eğitimi geçtim bizi eve kapattı resmen. Olsun pes etmek yok. Eve de kapansak kendimizi geliştirmeye devam etmeliyiz.

Evde kendimi hangi alanlarda geliştirebilirim, evde nasıl para kazanabilirim veya ek iş olarak ne yapabilirim diye soran arkadaşlar olabilir. Hissediyorum. Bu yüzden hem soranlar hem de sormayanlar için iş fikirlerini araştırdım. Bu iş fikirlerine vakit kaybetmeden geçelim. Malum korona baya bir vakit kaybettirdi.

İş fikirleri

1.Kendi alanınız

Hepimizin bir iş alanı var. Ya da şöyle diyeyim, eğitimini aldığımız alan veya mutlu olacağımızı keşfettiğimiz alan var. Öncelik olarak kendi alanınız hakkında neler varsa onları yazın. Sonra hangi konularda gelişebileceğinizi seçin. Bence kendi alanınızda uzmanlaşmanız sizler için daha iyi olur.

Kendi alanınız kısmını biraz daha açmak istiyorum. Warren Buffett’ın 25/5 tekniği var. Bu teknikte listenize 25 hedef yazıyorsunuz ve 5 hedefi seçiyorsunuz. Örneğin, siz oyun yapımcısısınız ve bu alanda en iyisi olmanız için kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Mesela 3D oyunlar yapmayı bilmiyorsunuz. Bu yüzden listenize 3D’yi yazın. Böyle benzer 25 hedef yazdıktan sonra 5 tanesini seçin ve bu 5 hedefe odaklanın.

Hepsine birden odaklanmanız daha hızlı gelişmenizi önleyecektir. 5 hedefte yeterli düzeye geldiğinizde diğerlerine de gelişmeye başlayabilirsiniz. Unutmayın! İlk 5 hedefte geliştiğinizde “tamam bu kadar yeterli” derseniz, o alanda en iyisi olamazsınız. Bu yüzden az da olsa yenilikleri takip etmeli ve daha da gelişmelisiniz.

Diğer söyleyeceğim alanlarda da gelişirken 25/5 tekniğini kullanabilirsiniz. Düzenli çalışırsanız başarılı olursunuz.

2.Hisse senedi alıp-satmak

Öncelik olarak kendinizi eğitin. Videolar izleyip kitaplar okuyun. Unutmayın bir hisse alınca o şirkete ufakta olsa ortak oluyorsunuz. Bu yüzden bilançosunu incelemeli, şirketi ve piyasayı takip etmelisiniz. Ayrıca temel ve teknik analizler yapmalısınız.

Disiplinli olun spekülatif hareketlerden kaçının. Yatırımcı olun. Acele etmeyin. En başta sakın büyük paralar yatırmayın. Deneme hesabı açın ya da 100 ve 1000 TL arası ile başlayın. İsterseniz 50 TL ile başlayın size kalmış. Ayrıca başlarken sakın hepsini yatırmayın. Fiyatı düşünce, paranızın yarısıyla tekrar o hisseden alıp maliyetinizi düşürebilirsiniz.

Aslında göründüğü kadar zor değil. Sadece bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Sakın kumar diye düşünmeyin. Hisse kumar değildir. Zaten bu alanda uzmanlaşınca yatırım aracı olduğunu göreceksiniz.

3.Yabancı dil

Genelde yabancı dil olarak İngilizceyi söylerler. Evet, İngilizce de öğrenmelisiniz. İngilizce evrensel dildir ama bununla yetinmemelisiniz. Hangi dili öğrenirsem, nerede nasıl iş bulabilirim diye kendinize sorun ve o dile öncelik tanıyın.

4.Blog yazmak

Kendi alanınızda blog sayfası açarak hem kendinizi hem de blogunuzu geliştirebilirsiniz. Tabi sadece siz değil, blogunuzu okuyan kişiler de bundan faydalanacaktır.

Herkes kendi alanı hakkında blog yazabilir ama doğru bir şekilde blog yazmak önemli. Bunun için doğru blog yazımı eğitimi alabilirsiniz. Ben İstanbul İşletme Enstitüsü‘nden doğru blog yazımı eğitimi almıştım ve faydasını gördüm. Sadece doğru yazım olarak da düşünmeyin. Sayfa düzeni de önemli.

Herkes en başta en iyisini yapamaz. Bu yüzden ilk önce başlamanız gerekmektedir. Zamanla üstüne koya koya blogunuz güzelleşir. Daha ilgi çekici hale ve daha güzel hale gelir.

Blog deyince aklımıza benim sitem gibi bir web sitesi geliyor. Diğer sosyal medya sitelerini de blog sayfası olarak düşünmelisiniz. Örneğin Facebook, İnstagram ve Twiter gibi sosyal medya sitelerinde veya Youtube gibi video içerik sitelerinde de blog işini yapabilirsiniz. Daha uzun yazı için ücretsiz olarak WordPress veya Blogspot’u kullanabilirsiniz. Çok uzatmayayım siz beni anladınız.

5.İnfluencer

İnfluencer, sosyal etkiye sahip olan ünlülerin onaylarını veya ürün yerleşimlerini içeren bir pazarlama türüdür.

Geçmişten beri var olan influencer işi, sosyal medya platformlarını kullananların sayısı artıkça daha çok tercih edilmeye başlandı. Hani “ürünün linkini aşağıya bırakıyorum” diyen arkadaşlar var ya işte onlar influencer oluyor.

Mesela az önce sosyal medya sitelerinde blogger olabilirsiniz dedim ya takipçiniz çoğalınca hem blogger hem de influencer olabilirsiniz. Kendi alanınızda takipçi kazanmaya çalışırsanız başarılı olursunuz. İnfluencerler için şimdilik iki cümle daha ekleyeyim. Birincisi çok kazanıyorlar, ikincisi ise şirket kurmanız ve muhasebeciniz olması lazım.

6.Kod yazmak

Günümüzün mesleklerinden biri kod yazmak. Kod yazmayı öğrenirseniz robotlar yapabilir, web siteleri tasarlayabilir, programlar yazabilir ve hatta bilgisayar veya mobil oyunlar yapabilirsiniz. Kod yazmasını bilen arkadaşlar, en başta İngilizceyi bilmenizin gerekli olduğunu söylüyor.

7.Oyun yapımı

Az önce kod yazmaktan bahsettim ve oyunlar yapabileceğinizi söyledim. Sadece bilgisayar ve mobil oyun yapımında uzman olabilirsiniz. Hem bilgisayar hem de mobil oyun yapımı dedim ama ilk önce ikisinden birinde uzman olmanız sizler için daha iyi olacaktır.

8.Çizim yapmak

Çizim deyince aklımıza genelde kara kalem veya yağlı boya geliyor. Ben bir tık ufkunuzu açayım. Günümüzde bilgisayar ve mobil oyunlarının çoğalması yeni bir iş imkanı ortaya çıkardı. Bu da oyun karakterleri veya görselleri tasarlamak.

Oyun şirketleri veya bireysel oyun yapımcıları yeni oyunlar tasarladıkça, karakterler veya görseller için oyun yapımcıları tarafından talep artacak. Eğer çizim yeteneğiniz varsa hemen kendinizi karakter çizimlerinde geliştirin. En kaliteli çizer siz olun. Belki en başta büyük şirketlerle çalışamazsınız gerçi belli de olmaz ama hani tasarımcıların olduğu siteler var ya, eğer kaliteli işler yaparsanız orada sizden iş talep eden çıkacaktır.

Ben oyuna odaklandım. Eğer siz isterseniz animasyonlar için de çizebilirsiniz. Belki aramızda çizgi roman çizmek isteyen de vardır. Hatta şunu da ekleyeyim. Çizim yaparken video çekip, çizimlerinizi takipçilerinizle de paylaşabilirsiniz.

9.Fotoğraf ve video editleme (düzenleme)

Az önce çizim kısmında oyun karakterleri çizmekten bahsettim. Ayrıca animasyon ve çizgi roman çiziminden de bahsettim. Bu çizimleri dijitale taşımanız gerekecek. Bu yüzden dijital programları da kullanmayı öğrenmelisiniz.

Daha çok kullanılan ve bilinen olan Adobe Photoshop ve diğer Adobe programlarını öğrenebilirsiniz. Tabi sadece oyun karakteri tasarımı olarak düşünmeyin. Birçok tasarım yapabilirsiniz veya Youtube kanalı açarak çektiğiniz videolarınızı düzenleyebilirsiniz.

İş imkanı olarak 2 örnek verebilirim. Bunlardan birincisi reklam şirketlerinde çalışabilirsiniz veya bireysel olarak reklam görselleri ve videoları yapabilirsiniz. İkincisi ise görsel tasarımlar yapabilirsiniz. Örneğin, kitap kapağı tasarlayabilirsiniz.

Şu tasarımcıların olduğu siteler var ya, o sitelerde tasarım yaptığınızı duyurabilirsiniz.

10.Logo tasarlamak

Çizim ve fotoğraf düzenleme sonrası logo tasarlamayı söylemesem olmazdı. Sadece logo tasarımlarında uzmanlaşabilirsiniz. Şirketler logolarına ya da amblemlerine çok önem verir. Bunun için milyonlar harcarlar. Bu milyonları siz kazanın.

Büyük şirketlerin logolarını inceleyin ve gözlemleyin. İlham almadan güzel tasarımlar yapmak zor olabilir. Bu yüzden yaratıcılığınızı geliştirmek için gözlemleyin.

11.Kitap yazmak

Kitap yazmak kolay iş değil. Bende hep denemeler yaptım ama bir zaman sonra ya takıldım ya da içime sinmedi. Aslında bir tane yazıp paylaşmıştım. Adı da Baltalı Kadın.

Eğer kitap yazma düşünceniz varsa şimdiden kitaplar okuyarak ilham toplamaya başlayın. Diğer yazarları inceleyin. Yazım kurallarını öğrenin. Bir tarzınız ve bir alanınız olsun.

Bilgisayarınız varsa kağıt ziyanı yapmayın. Ağaçları da düşünmek gerekiyor. Tabi bilgisayarı olmayanlar taslaklarını kağıtlara yazsın.

12.Kahve ve yemek yapımı

Kafe veya restoranlarda çalışabilirsiniz ama ben daha çok işin sosyal medya kısmına değineceğim. Bildiğiniz gibi en çok izlenen videolar arasında yemek yapımı videoları var. Siz de kahve veya yemek yapımı videoları çekebilirsiniz ve bunları internette paylaşabilirsiniz.

Kahve veya yemek yapımı videoları genelde Youtube sitesinde paylaşılıyor ama son zamanlarda İnstagram videoları arasında hızlı yemek tarifi anlatımlarına çok rastlıyorum. Hızlı ve eğlenceli. Ben izlerken keyif alıyorum ve takip ettiklerim var. Siz de bu akıma katılabilirsiniz. Çok güzel ve farklı tarifler yapabilirsiniz.

13.Oyunlarda uzmanlaşmak

En çok izlenen izlenen videolar arasında oyun videoları var. Youtube ve Twitch gibi platformlarda insanlar oyun videoları seyretmeyi seviyor. Bende izlemeyi severim. Çoğu insan için seyretmek daha zevkli oluyor.

Günümüzde oyun oynayanlara bağış yapan insanlar var. Siz de oyunlar oynayarak bağış alabilirsiniz. Ayrıca oyun videolarınızı yayınlayabilirsiniz. Eğer çok izlenirseniz sponsor bulabilirsiniz.

Ayrıca çok iyi bir oyuncu olursanız, e-spor turnuvalarına katılarak ödüller kazanabilirsiniz.

14.Sertifikalar almak

Oyun oynamak haricinde, size söylediğim iş fikirlerinde kendinizi geliştirmek için online eğitimlere katılıp sertifikalar alabilirsiniz. Bunlar haricinde başka eğitimler de alabilirsiniz.

Sertifikalar almak önemli arkadaşlar. İş başvurusu yaparken CV’nizde, aldığınız eğitimlerin olması sizin avantajınıza olacaktır. Bu yüzden sertifikalı eğitimler almaya bakın.

Kendinizi şimdiden geliştirmeye başlayın

Size sunduğum bu iş fikirleri, evde kendimizi geliştirmek için en ideal iş fikirleri diyebilirim. Kendimizi şimdiden geliştirmeye başlamalıyız ve geleceğe hazırlanmalıyız.

Ayrıca şunu da belirteyim. Her alanda uzmanlaşmaya çalışmayın. Zamanınızı ve enerjinizi ilginizi çeken alana yoğunlaştırın. Alanınızda uzman olursanız büyük paralar kazanabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir