Blog yazmak: Blog nedir? Blog yazarlığı nedir?
Herkese merhaba arkadaşlar ben Oğuz, Edirne de yaşıyorum. Blogger ve girişimciyim. Blog sitem olan girisimgelisim.com’da yazılarımı paylaşıyorum. Hedefim, Türkiye’nin ve dünyanın en iyi blog yazarı olmak.
En iyisi olma yolunda ilerlerken neler yaptığımı sizlerle paylaşacağım. Hem eski hem de öğreneceğim yeni bilgileri sizlere aktaracağım. Serinin adı da blog yazmak olacak. Blog yazmak isteyenlerle birlikte en kaliteli blog yazısının nasıl olduğunu keşfedeceğiz. Bence başaracağız.
Sizlere blog yazarlığının ne olduğunu, yazılarımı nasıl yazdığımı, SEO uyumunu, sosyal medyada nasıl paylaştığımı, nelere dikkat ettiğimi ve birçok farklı başlıkları anlatacağım. Bu seriyle birlikte en iyisi olmaya çalışacağız. Her içerikte yeni bilgilerle mükemmelliğe erişeceğiz.
Serinin ilk kısmında, “Blog nedir?” ve “Blog yazarlığı nedir?” başlıklarına değineceğim.
Blog nedir?
İlk önce bloğun ne olduğunu anlayalım. Web log kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiştir. Türkçe karşılığı ise web günlüğüdür.
Duyguların, düşüncelerin, yapılanların ve bilgi birikimlerinin yazıya dökülerek internet ortamında paylaşılmasına blog denir.
Micro blog ve diğer blog çeşitleri
Günümüzde sosyal medya bir micro blogdur. Kısa yazıları veya fotoğrafları çevremizle paylaşıyoruz.
Youtube gibi sitelerde yayınlanan videoları da blog olarak sayabiliriz. Hatta video günlükleri Vlog olarak adlandırılıyor. Ayrıca Podcast’leri de unutmayalım.
SEO uyumlu blog
Sitemize trafik çekmek istiyorsak SEO uyumlu yazılar yazmamız gerekir. Yani arama motoruyla uyumlu kelimeleri kullanarak yazmalıyız. Buna da SEO uyumlu içerik denir. Bu uyum sayesinde arama motorlarında üst sıralara çıkarız. Böylece hedef kitlemiz bize ulaşır.
Micro blog veya diğer blog çeşitleri için de SEO uyumu önemlidir. Görsel, video ve ses paylaşımlarının açıklama kısmında SEO uyumuna dikkat edilmelidir. Başlıklar iyi seçilmeli ve doğru etiketler kullanılmalıdır.
Blog yazarlığı nedir?
Duygularını, düşüncelerini, yaptıklarını ve bilgi birikimini yazıya dökerek internet ortamında paylaşan kişiye blog yazarı denir.
Blog yazarı ne yazmalı?
Blog yazarı günlük yaşadıklarını yazabilir. Ayrıca sevdiği ve kendini geliştirdiği alanda yazılar da yazabilir. Blog yazarı başarılı olmak istiyorsa kendi alanında yazmalıdır. Çünkü hedef kitlesi kendi alanında yeni bilgilere erişmek ister. Ufkunu genişletmek için yazılar okur.
Blog yazarı zamanını ve enerjisini kendi alanına yoğunlaştırırsa kaliteli ve çok fazla içerik sunabilir. Zaten zamanımızı ve enerjimizi tek bir alanda gelişmek için harcamalıyız. Böylece o alanda en iyisi olabiliriz. Bloğumuzda da insanlara bilgi birikimimizi aktarabiliriz.
Ayrıca hedef kitlesi belli olan blog yazarı farklı konulara değinirse yeni kitlelere ulaşması gerekecektir. Çünkü devamlı takip eden kitle farklı konuyu okumayabilir.
Kaliteli ürün
Hedef kitlenin ihtiyaçları karşılanıyorsa ürün kalitelidir. Kalitenin göstergesi ise hedef kitlenin ürünü kullandıktan sonra memnuniyet durumudur.
Diğer mal ve hizmetler gibi blog yazıları da üründür. Blog yazarı kaliteli ürünler üretmelidir. Çünkü ürünü tüketecek olan hedef kitle kaliteye bakar.
Kaliteli içerik için nelere dikkat edilmeli?
Sizler için 5 maddem var. Bunlar;
1.Hedef kitlenin ihtiyacını karşılamalı
Yazılarımızı, hedef kitlenin okuması için paylaşırız. Ayrıca ortaya bir ürün çıkartıyoruz. Bu yüzden kaliteli yazılar yazmalıyız.
Beğenme ve yorumlar ile geri dönüşler alırız. Bu sayede yazının kaliteli olup olmadığını anlarız.
2.Dil bilgisi ve yazım kurallarına uyulmalı
En iyisini biz yapacaksak eğer kelimelerimiz de kurallara uygun olmalıdır.
3.Basit ve anlamlı olmalı
Cümle kısa ve okuyucunun anlayacağı şekilde olmalıdır.
4.Görsel kalitesi olmalı
Yazılarımız kadar paylaştığımız görseller de kaliteli olmalıdır. İçeriğe uygun ve okuyucunun inceleyeceği görseller kullanılmalıdır.
5.SEO uyumlu olmalı
Anahtar kelime kullanımı kıvamında olmalı ve cümle içinde anlamsızca durmamalı. Öğrendiğime göre arama motorları fazla anahtar kelime kullanımını ve anlamsız metinleri kalitesiz olarak algılıyor. Üst sıralara çıkartmıyor.
Blog yazarlığı ve içerik yazarlığı
İkisi de bir bakıma aynıdır. Sadece blog yazarlığı ve içerik yazarlığının arasında ufak bir fark var. Blog yazarı kişisel içeriklerini paylaşır. İçerik yazarı ise kendine ait olmayan siteye de trafik çekmek için içerikler hazırlar. İşyerinden veya müşterisinden brifing alır ve içeriğe uygun yazı yazar.
Kısaca blog yazarı kendi sitesine yazı yazar. İçerik yazarı ise iş alarak yazı yazar. İkisinde de az önce söylediğim dikkat edilmesi gereken 5 kurala uyulmalıdır.
Siz de başlayabilirsiniz
Serinin ilk kısmında sizlere blog ve blog yazarlığını anlattım. İçerik yazarlığı, micro blog ve SEO uyumunu da değindim. Tabii serinin ilerleyen kısımlarında bu başlıklara ayrı ve daha uzun değineceğim.
Bireyin kendini geliştirdiği alanda blog yazıları yazması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü iki getirisi olacaktır. Birincisi bilgilerini pekiştirecek ve yeni bilgilere erişmek için araştırmalar yapacak. İkincisi ise blog yazarak gelir sağlayabilecek.
Siz de ilgi duyduğunuz alanda içerikler yazın ve paylaşın. Hem kendinize hem de çevrenize katkınız olacaktır. İngilizce de öğrenin. Yazılarınızı hem Türkçe hem de İngilizce yazın. Mesela ben öğreniyorum ve hedefim İngilizce yazı da paylaşabilmek. İçerik yazarlığını da düşünen arkadaşlar ikinci bir dille daha çok iş alabilir.
Blog için sadece web sitelerini düşünmeyin. Micro blogları da kullanabilirsiniz. Video çekebilirsiniz. Yazı veya görsel haricinde ses dosyaları da hazırlayabilirsiniz. Ayrıca günümüzde micro bloglar yani sosyal medya içerikleri daha çok gelir sağlıyor. Çünkü insanlar gününün büyük bölümünü sosyal medyada geçiriyor. Siz ise tüketici değil üretici olmalısınız.
Önemli olan kaliteli içerikler sunabilmektir. Blog yazarı kaliteli içerikler için özen göstermelidir. Hedef kitlesi, aradığı cevabı veya ufkunu açacak cümleleri okuyabilmelidir. İçerikten sonra memnun kalmalı ve beğenebilmelidir. Ayrıca blog yazarı da bu işten keyif alabilmelidir. Sonuçta insan keyif aldığı zaman başarılı olabilir.