Girişim,  İlham,  Kategoriler

Ülkemizde ve dünyada başarılı olmuş 15 kadın girişimci

Girişimci, iktisadi mal veya hizmet üretimi için üretim faktörlerini bir araya getirerek, fayda üreten kişidir.

Bir girişimci, eğer fayda sağlayacaksa veya insan ihtiyaçlarını karşılayacaksa, ihtiyaçları bilmesi gerekir. Bilmesi için de görmesi gerekir. Bir girişimcinin en temel özelliği; çevresindeki ihtiyaçları görebilme yeteneğidir. Girişimci tanımına uyan ve en temel girişimci özelliğine sahip olan herkes girişimcidir. Bu yüzden kadın erkek ayrımı yapmak saçma olur.

Başarılı kadınlar

Dünya üzerinde hem kadın hem de erkek birçok başarılı girişimci var. Ben ise bu yazımda sadece kadın girişimcilere yer ayırdım. Adını duyduğunuz ve duymadığınız 15 başarılı kadın girişimciyi listeledim.

1.Demet Mutlu – Trendyol

İlk başarılı girişimcimiz, Demet Mutlu. 1981 yılında ABD’de doğdu. New York Üniversitesi’nin ekonomi bölümünden mezun oldu. 2008 yılında Harvard Business School’da İşletme Yönetimi yüksek lisans eğitimi aldı. 2009 yılında ise neredeyse hepimizin alışveriş yaptığı Trendyol.com’u kurdu.

Demet Mutlu’nun kurmuş olduğu Trendyol, 2018 yılında dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Alibaba Group’dan 728 milyon dolar yatırım aldı. Alibaba Group ayrıca, diğer yatırımcıların hisselerini alarak Trendyol’a ortak oldu.

Trendyol, Ar-Ge için Trendyol Tech ve artan talepten dolayı kendi kargo altyapısını yani Trendyol Express’i kurdu. 2. el ürün platformu olan Dolap’ı da 2018 yılında satın aldı.

2.Hanzade Doğan Boyner – Doğan Online

1972 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul’da bulunan Saint Benoit Fransız Lisesi’nden mezun oldu. London School of Economics’den lisans ve New York’taki Columbia Üniversitesi’nden işletme yüksek lisans derecesini aldı.

Hanzade Doğan Boyner, Doğan Online’yi 1999 yılında kurdu. 2001 yılında Hepsiburada.com’u ve 2006 yılında ise Nesine.com’u kurdu. Doğan Online’ye bağlı diğer markalar ise; Evmanya.com, Altıncıcadde.com ve Hepsipay.com’dur.

3.Başak Taşpınar Değim – Armut

2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Koç Üniversitesi’nde Master of Business Administration yaptı. Ardından Amerika’ya giderek, Integrated Marketing Commuations programı ile yüksek lisansını tamamladı.

2010 yılında Türkiye’ye döndü. 2011 yılında ise “Kaliteli hizmet verenlere nasıl kolayca ulaşabilirim?” sorusunu sorarak Armut.com’u kurdu.

4.Gamze Cizreli – Big Chefs

1968 yılında Diyarbakır’da doğdu. 1991 yılında ODTÜ İşletme Bölümü’nden mezun oldu. 2005 yılında kurduğu diğer işlerden iflas ettikten sonra, 2007 yılında pes etmeyerek ve yeniden deneyerek Ankara’da Big Chefs’i kurdu.

5.Hande Çaydaşı – Bebeshop

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. Bankacılık sektöründe işe başladı. 2005 yılında ise e-ticaret girişimi yaparak Bebeshop.com’u kurdu.

6.Özden Pusat – TutumluAnne

ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. 15 yıl bankacılık sektöründe çalıştı. 2013 yılında ise Tutumluanne.com’u kurarak e-ticaret girişimi yaptı.

Arya Kadın Yatırım Platformu ve Galata Business Angels’dan 2 milyon dolar yatırım aldı.

7.Aslı Gökdere – Evmanya

Bilgi Üniversitesi işletme Yüksek Lisansını tamamladı. California Üniversitesi Irvine’da Dijital Pazarlama programını bitirdi. Kendisine ait olmayan online bir işletmede bölge satış müdürü olarak görev yaptı.

Dekorasyon konulu blog yazıları yazmaya başladı. Ardından blogunda dekorasyon ürünleri satmaya başladı. 2010 yılında ise e-ticaret girişimi yaparak Evmanya.com’u kurdu. Bir başka başarılı Türk kadın girişimci Hanzade Doğan Boyner, Evmanya’nın çoğunluk hisselerini satın aldı. Şu anda ise Evmanya.com, Doğan Online’ın çatısı altında.

8.Gülşah Gürkan – Gülsha

1993 yılında İngiltere’deki Cheltenham Koleji’nden ve 1996 yılında Leeds Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 2000 yılına kadar başka iş kollarında çalıştı. 2000 yılında ise ailesinin işlettiği Gürkan A.Ş.’de çalışmaya başladı.

2012’de Gülsha markasını piyasa sürdü ve başarılı satışlar elde etti. Ardından ürünlerini ihraç etmeye başladı.

9.Gizem Yasa – Butigo

2005 yılında Chicago Üniversitesi Ekonomi bölümünü bitirdi. Ardından Amerika’da, Wachtel&Masyr LLP şirketinde çalıştı. Sonra Türkiye’ye döndü. 2010 yılında ise Butigo’yu kurdu.

10.Deniz Ertaner – Bonvagon

Bilkent Üniversitesi’nden mezun oldu. İngiltere’de 2 büyük bankada çalıştı. Bunlar; Morgan Stanley ve Standard Chartered Bank. 2011 yılında ise Bonvagon’u kurdu.

11.Başak Süer – Givin

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Satış pazarlama alanında işe başladı. 2017 yılında Givin’i kurdu.

12.Cher Wang – HTC

Biraz da ülkemiz dışındaki girişimci kadınlara yer ayıralım. Bunların ilki Cher Wang. High Tech Corporation (Yüksek Teknoloji Şirketi) yani Htc’yi eminim çoğunuz duymuşsunuzdur. Hatta Htc ChaCha’yi görseniz bilirsiniz. İşte bu markayı kuran girişimci Cher Wang.

1958 yılında Tayvan’da dünyaya geldi. Kaliforniya, Oakland’daki The College Preparatory School’da okudu. 1981’de Berkeley’deki California Üniversitesi’nden Ekonomi alanında lisansını aldı. Wang, 1997 yılında 2 ortağı ile beraber HTC markasını kurdu.

13.Sara Blakely – Spanx

1971 yılında ABD’de doğdu. Clearwater Lisesi’nde okudu. Florida Eyalet Üniversitesi’nde İletişim derecesiyle mezun oldu. Walt Disney World’de kısa süre çalıştı, stand-up yaptı ve ardından ofis malzemeleri şirketinde çalıştı. 1998 yılında ise Spanx adlı şirketi kurdu.

14.Coco Chanel – Chanel

1883 yılında Fransa’da doğdu. Aubazine Katolik Manastırı’nda eğitim gördü. Coco Channel, Fransız moda tasarımcısıdır. 1910 yılında kurulan Chanel markasının kurucusudur.

1930’lu yıllarda ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üniformalarını Coco Chanel’e tasarlatmıştır ve 1980’lere dek Coco Chanel’in tasarladığı üniformalar kullanılmıştır.

15.J.K. Rowling – Harry Potter

1965 yılında İngiltere’de doğdu. Wyedean Comprehensive Lisesi’nde okudu. Exeter Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı lisansı aldı. Ardından İnsan Hakları Örgütü’nde çalışmaya başladı. Sonra Harry Potter serisinin ilk kitabını yazmaya başladı ve 1997 yılında Harry Potter ve Felsefe Taşı kitabı yayınlandı. Ardından serinin diğer 6 kitabını da yazdı.

Şimdi diyeceksiniz, “Rowling girişimci mi?” diye. Bence girişimci çünkü emeğini işe katarak, dünya üzerinde en çok beğenilen kitap serisi olan Harry Potter serisini yazdı ve sinemaya uyarlanan bir şaheser ortaya çıkardı. Bu yüzden başarılı girişimci kadınlar kategorisine girecek bir başarıya imza attı.

Daha çok başarılı kadın girişimci

Size 15 başarılı isim saydım. Eğitimlerini ve girişimlerini söyledim. Umarım ilham alırsınız ve motivasyonunuz artar.

Dikkat ettiyseniz hepsi, bilgi biriktirerek girişimlerini yapmış. Özellikle eğitimlerini yazdım. Çünkü aldıkları eğitimleri söylemezsem hata yapmış olurdum. Bazılarını bulamadım ama eminim onlar da öğrencilik yıllarını başarılı bir şekilde geçirmiştir. Siz de tıpkı onlar gibi eğitiminize önem verin. Eğitim çok önemli arkadaşlar. Evet, belki eğitim almadan sırf paranız olduğu için girişim yapabilirsiniz. Başarılı olur musunuz bilemem. Girişim için para önemli, doğru ama daha da önemlisi bilgidir. İşi nasıl yapacağınızı bilmezseniz, sizin için gerekli bilgi birikimini edinmezseniz işiniz zor.

Açıkçası parası olup iş kuran ve başına müdür koyarak işletmeye karışmayan kişi, girişimci değil iş insanıdır. Girişimci, eğitimli ve bilgi birikimiyle yola çıkar. Korkmaz. Çünkü ne yapacağını bilir. Ayrıca bilgili bir girişimci, işini kurarken başlangıçta paradan çok iş fikrine odaklanır. Müşterinin ihtiyaçlarını görür ve yapacağı girişimin para kazandıracağını anladığında, sermaye ihtiyacının bir şekilde giderilebileceğini bilir. Çünkü fayda sağlayan ve gelecek vadeden her işletme yatırım alır.

Saydığım ve sayamadığım tüm kadın girişimcileri tebrik ederim. Girişimci olsun veya olmasın hatta çalışmayan kadınlar da olabilir, girisimgelisim olarak her zaman kadınların yanındayız.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir