Kategoriler,  Teknoloji

Geleceğin mega kentleri ve ihtiyaç duyacağı meslekler

Dan Brown’un Başlangıç kitabında, “Nereden geldik, nereye gidiyoruz?” sorularıyla karşılaşıyoruz. Nereden geldiğimizden çok nereye gidiyoruzu konu alan bir yazı hazırladığım için, “Nereden geliyoruz?” sorusu bu yazıda bizi pek ilgilendirmiyor. “Nereye gidiyoruz?” sorusunda ise Dan Brown fütüristik bir cevap veriyor. Kitap 2017’de çıkmasına rağmen daha okumayan vardır diye spoiler vermemek için detay vermeyeceğim ama cevabı konu alan kelimeyi söyleyeceğim. O da teknoloji.

Teknolojinin hızla gelişmesiyle yeni dünya yavaş yavaş yeniden tasarlanıyor. En son World Economic Forum, Global Technology Governance Summit 2021’de (Dünya Ekonomi Forumu – Küresel Teknoloji Yönetişim Zirvesi 2021) Japan is Building a futuristic smart city (Japonya fütüristik bir akıllı şehir inşa ediyor) başlıklı bir video yayınlandı. Videonun içeriğine birazdan değineceğim. Bu tasarlanmış Japon şehrinde, şehirlerimizin gelecekte teknolojik şehirlere doğru evrileceğini görebiliyoruz. Zaten hızla gelişen bu teknoloji çağında bizim ve çevremizin evrilmesi kaçınılmazdır.

Yavaş yavaş inşa edilen akıllı şehirler bazı mesleki ihtiyaçları da beraberinde getirecektir. Birazdan sizlerle paylaşacağım meslekler zaten var ama gelecekte tıpkı şimdinin öncelikli mesleklerinden olacaktır. Bazı meslekler şehirlerin temel ihtiyacı olacağı için o işte yetenekli insanların büyük paralar kazanacağını da söyleyebilirim.

Bilişim çağının geleceği

20. yüzyılda yavaş yavaş gelişen teknoloji 21. yüzyıla girdiğimizde ivme kazanarak, yeni teknolojik gelişmeler daha yeni teknolojik gelişmeleri beraberinde getirdi. Ben şu anda bu yazıyı yazarken bile teknoloji katlanarak gelişiyor. Hatta Panasonic şirketinin Kanagawa’da inşa ettiği Fujisawa Sürdürülebilir Akıllı Şehrinde insanlar şu anda anime izliyorlar.

Bu hızla gelişen teknoloji insan ihtiyaçlarını gidermek için hayatımıza hızla giriyor. Ta ki robotlar kendi ihtiyaçlarını gidermek için kendi kendilerini geliştirme aşamasına gelinceye kadar diyerek, sizleri fütüristik bir düşünceyle baş başa bırakayım. Sonuçta robotlar bizim ihtiyaçlarımızı gidermek için üretim yaparken, bizleri ikinci sıraya atarak kendi ihtiyaçları için üretim yapmaya başlayabilir. Gerçi bilgisayarları seri üretmek için robotlar, robotları geliştirmek için ise bilgisayarlar çalışıyor. Tabii ki insanlar da robotların bu ihtiyacına yazılım yazarak destek oluyor. Matrix ve Transformers izleyesim geldi, eğer izlemediyseniz tavsiye ederim.

Konumuza gelecek olursak, hızla gelişen teknoloji elbet şehirlerimizin temelini oluşturacak ve yeni dünya yavaş yavaş şekillenecek. Zaten şekillenmiyor mu? Elektrikli arabaların, otonom araçların yani sürücüsüz arabaların, elektrikli bisikletlerin, motor ve scooterların yollarda var olması, insansız hava araçları, drone gibi hava araçları, akıllı ev sistemlerinin ve eşyaların evimizde var olması ve bunları akıllı telefonlarımızla kontrol edebilmemiz, sesli komut sistemi ve benzeri aklınıza gelen bütün teknolojik gelişmeler yeni dünyayı şekillendirenlerdir.

Japonya fütüristik bir akıllı şehir inşa ediyor

Giriş kısmında World Economic Forum, Global Technology Governance Summit 2021’de yayınlanan “Japan is Building a futuristic smart city” başlıklı videodan söz ettim. Bu yayınlanan video, Toyota’nın Fuji dağının eteklerinde inşa edeceği Woven adlı şehiri konu alıyor. Videoda yapılan şehir hakkında bilgiler veriliyor. Bu bilgiler;

  • Şehirde yeni teknolojileri test etmek için yaşayan bir laboratuvar olacak.
  • Sürücüsüz arabalar ve robotlar olacak.
  • Hidrojen yakıt hücreleri tarafından desteklenecek
  • Güneş enerjisi kullanılacak.
  • 3 tip cadde olacak. Biri yayalar için, diğeri bisikletler ve scooterlar için, üçüncü tip cadde ise sürücüsüz araçlar için olacak.
  • Bir otonom elektrikli servis filosu mal teslim edecek.
  • Karbon ayak izini azaltmak için evler ahşaptan yapılacak.
  • AI destekli sensörler, sakinlerin sağlığını izleyecek.
  • Robotik teknolojiler günlük ihtiyaçlara yardımcı olacak.
  • Toyota, şehri Tokyo yakınlarındaki eski bir fabrika sahasında inşa ediyor.
  • 5 yıl içinde ilk olarak 360 kıdemli vatandaş, aile ve mucit taşınacak.
  • Sonunda şehir 2000 insana ev sahipliği yapacak.

Japan is Building a futuristic smart city;

Panasonic: Fujisawa Sürdürülebilir Akıllı Şehir (Fujisawa Sustainable Smart Town), Kanagawa

Toyota’dan önce Panasonic, Japonya’da Kanagawa Eyaletinde akıllı bir şehir inşa eden ilk şirketlerden biri. İnşa edilen Fujisawa Sürdürülebilir Akıllı Şehir, 18 farklı işletme, üniversite, yerel yönetim ve konut kuruluşu tarafından desteklendi ve 2014 yılında 100 aileye açıldı. 2022’de tamamlanması öngörülüyor ve halen inşa ediliyor.

Panasonic, akıllı şehri içinde beş alanı hedefledi; enerji, güvenlik, hareketlilik, sağlık ve toplum. Amacı ise, CO2 emisyonlarını %70 azaltmak, su tüketimini %30 azaltmak, kullanılan toplam enerjinin %30’unu yenilenebilir enerji hesabından yapmak.

Fujisawa Sürdürülebilir Akıllı Şehir için hazırlanmış video;

Masdar City, Birleşik Arap Emirlikleri

Bir diğer sürdürülebilir şehir ise Masdar City. Birleşik Arap Emirlikleri’nde inşa edilmiştir. Sıfır karbon, sıfır atık çöp ile enerji ihtiyacı için sadece güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmaktadır. Ayrıca sürücüsüz araçlar kavramı bu şehirde de geçmektedir.

Masdar City;

Geleceğin şehirlerine genel bakış

Sizlerle 3 şehir paylaştım. Bunlar; Woven City, Fujisawa City ve Masdar City. Bu şehirlerin ortak noktaları ise fütürizm, teknoloji ve yeşil enerji.

Geleceğin mega şehirlerini bu 3 şehir örneği ile incelersek, teknoloji ve fütürizm ne kadar ön planda da olsa, aslında sürdürülebilir yeşil enerji ön planda olacak. Havanın temiz, ekosisteminin korunduğu, yeşilin yani ağaçların bol olduğu ve suyun da tasarruflu kullanıldığı şehirlerde insanlar yaşayacak.

Gelecekte insanların elektrikli veya elektriksiz bisikletlerle, elektrikli scooterlarla ve sürücüsüz araçlarla seyehat edebileceği yollar inşa edilecek, fosil yakıt kullanımı ortadan kalkacak.

Teknolojik altyapı ile internet çok hızlı olacak ve bu hızlı internete şehrin her noktasından erişilebilecek. Şehrin çoğu noktasında şarj noktaları olacak. İnsanlar hem cihazlarını hem de taşıtlarını şarj edebilecek.

Bütün evler akıllı olacak ve ev sahibi tarafından telefondan kontrol edilip, güvenlik için izlenecek. Kapılar parmak iziyle açılacak. Su kullanımı telefonlardan takip edilecek, fatura online olarak gelecek ve ödenecek. Apartmanlar da tıpkı evler gibi akıllı olacak.

Robotlar ise şehrin her tarafında olacak. Hem insanlara hem de hayvanlara yardımcı olacak. Hayvanlara gıda sağlayacaklar ve sağlık durumu tespiti yapacaklar.

Gelecek zaten geldi

Az önce olacak dediklerimin çoğu zaten yavaş yavaş olmaya başladı. İnsansız araçlar üretilmeye başlandı. Elektrikli scooterlar, bisikletler ve arabalar yollarda. Hatta belli noktalarda şarj edebildikleri yerler de var. İnsanlar akıllı evlerde yaşıyorlar ve eşyalar kullanıyorlar. Akıllı cihazlar dünya nüfusunun büyük bölümünde mevcut. Akıllı telefonlarla insanlar paralarını kontrol edebiliyor ve faturalarını ödeyebiliyor.

Robotlar ise uzun zamandır hayatlarımızda. Ülkemizden örnekler verecek olursam, fabrikalarda robotlar üretim yapıyor, İstanbul havalimanında robot danışmanlar var. Hong Kong merkezli mühendislik ve robotik şirketi olan Hanson Robotics hepimizin bildiği robot Sophia’yı üretti. İnsan maskesi sayesinde insan gibi olan Sophia’ya Suudi Arabistan tarafından vatandaşlıkta verildi.

Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, hidroelektrik enerjisi (Hidro, su demektir. Yani barajları kastediyorum.), jeotermal enerjisi, biyokütle enerjisi, dalga enerjisi, gelgit enerjisi ve hidrojen enerjisi günümüzde kullanılan sürdürülebilir yeşil enerjilerdir. Son olarak ise inşa edilen 3 akıllı şehir.

Geleceğin şehirlerinin ihtiyaç duyacağı meslekler

Bu kısımda geleceğin mesleklerinden çok şehirlerin ihtiyaç duyacağı meslekleri yazmaya çalışacağım. Geleceğin mesleklerini farklı bir yazımda sizlerle paylaşacağım.

Yukarıda yazdıklarımdan yola çıkarsak yeşil enerji konusu daha çok ağır basmakta. Bu yüzden ilk olarak şehirler için en çok ihtiyaç duyulacak meslek enerji mühendisliği olacak. Hatta gelecekte en önemli işlerden biri olacak. Yeşil enerjiyi daha çok geliştirip, denetimini ve bakımını yapacaklar.

Bir diğer alan ise teknoloji. Özellikle yazılım mühendisleri gelecekte önemli bir konumda olacak. İnsan ihtiyaçlarını tespit ederek, yeni yazılımlar yazacaklar. Yazılım mühendisliğini biraz açarsak, her alanda çalışabilir. Akıllı binalar veya evler inşa eden şirketlerde, akıllı cihaz üreten şirketlerde, kısaca yazılımın gerekli olduğu her yerde çalışabilir. Diğer mühendislik alanları ise bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği ve otomotiv mühendisliği ilk öncelikli olanlar. Bu mesleklere bir bütün olarak bakarsak, sürücüsüz araçlar üretmek için ve teknolojinin daha da gelişmesi için gerekli mühendislik grupları. Ayrıca teknolojinin gelişmesi için teknoloji uzmanlarına da ihtiyaç duyulacak.

Fütüristik bir şehirde robotların varlığından söz ediyorsak, o zaman robotik kodlama ile uğraşan kişileri de saymamız gerekecek. Robotlar hasar aldığında onları iyileştirecek robot doktorları gerekecek.

Elektrikli araçlar ve cihazları tamir edebilen insanlara ihtiyaç duyulacak. Araç deyince aklınıza sadece araba veya motor gelmesin. Bisiklet, drone ve uçaklar da bu kategoride. Cihazlar ise, giyilebilen ve giyilmeyen her türlü akıllı cihaz.

Şehir için en önemli mesleklerden biri inşaat mühendisliği. Akıllı evler ve binalar tasarlayan mühendisler, yazılım mühendisleri ile şehirleri teknolojik olarak daha da geliştirecek.

Bir diğer önemli alan da veri bilimi. Veri bilimcileri, veri analizcileri, veri madencileri, bilgi teknolojileri uzmanları ve veri güvenliği uzmanları ihtiyaç duyulacak en önemli mesleklerden olacaklar.

Bir şehir akıllıysa, yani yeşil enerjiden evlere, arabalardan robotlara, cihazlardan trafik ışıklarına kadar her şey teknolojikse siber güvenlik ihtiyacı kaçınılmazdır. Şehrin teknolojik sisteminin korunması gerekir. Bu yüzden son mesleğimiz olan siber güvenlik uzmanlığına ihtiyaç vardır.

Dünya hızla değişiyor

Sizlere fütüristik bir yazı sundum. Aslında fütüristik diyorum ama bahsettiğim gelecek geldi bile. 3 akıllı şehrin yapımından, sayamadığım yapılmış ve yapılacak diğer şehirlerin inşasından ve teknolojik gelişmelerden bunu görebiliyoruz. Yeşil enerjinin kullanılması ve yaygınlaşması ise doğa ile barışık geleceğin ayrı bir göstergesi.

Artık yollarda elektrikli ve sürücüsüz araçlar, evimizde akıllı robotlar ve üstümüzde giyilebilen akıllı cihazlar var. Akıllı ne varsa geliştirilmeye devam ediliyor. Teknolojinin bu ivmesi dünyayı çok hızlı değiştiriyor. Bu değişime ayak uydurmak gerekiyor.

Bu değişime bireyin ve toplumun ayak uydurabilmesi için mesleki niteliklerini geliştirmeli. İlkokuldan itibaren çocuklar robotik kodlama, yazılım ve yeşil enerji gibi temel dersleri almalı. Geleceği temeline almayan toplumlar ilerleyemez.

Kendini geliştiren bireyler toplumu, kendini geliştiren toplumlar ise dünyayı değiştirir.

Robot Sophie;

Şehir yeşili;

Sürdürülebilir bir Japonya için sürdürülebilir şehirler;

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir