Gelişim,  Kategoriler,  Nelerde Gelişebilirim

El yazısı nasıl düzelir?

Tatildeyken el yazısı nasıl düzelir diye düşünüyordum. Çünkü giderek kötüleşiyordu. Not alırken okunmayacak gibiydi. Arkadaşlarım güzel yazarken, ben çok kötüydüm. Çoğu arkadaşım, “Okunmuyor.” diyordu. Gerçi ben de okumakta zorlanıyordum. Bu durumdan memnun değildim ve düzeltmem gerekiyordu.

İzlediğim filmlerde çok güzel mektup yazan insanlar vardı. “Çalışırsam bende böyle güzel yazabilirim.” dedim. Çalıştım ve düzelttim. Neler yaptığımı size bu yazımda anlatacağım. El yazısı nasıl düzelir sorusunun cevabını vereceğim.

Yaz sezonu bana göre gelişim için idealdir. Çok fazla vaktimiz olur. Bu yüzden bu yazı iyi değerlendirin ve söyleyeceklerimi uygulayın. Uygularsanız, siz de bu yaz güzel yazabileceksiniz. Okullar açılınca arkadaşlarınız yazılarınızı görecek ve beğenecek. Bu sizlerin motivasyonunu artıracak.

Senin yazı stilin

El yazısı deyince, genellikle bitişik ve yatay yazı aklımıza gelir. Buna italik stil denir. Görünüş olarak çok güzeldir. Tabii ki illa böyle yazacağız diye bir şey yoktur. Amacımız okunaklı olmasıdır. Görünüş olarak da güzel olması da tercihimizdir.

Yazı stili kişiye göre değişir. Mesela ben sağa eğik italik yazmayı severim. Küçük “y” ve “g” harflerinin alt çizgilerini kelimenin altına uzatmayı severim. Sizin de yazı yazarken sevdiğiniz bazı şeyler vardır. Dik veya italik yazmak gibi.

Hayatta anlamı olmayan hiçbir şey yoktur. Yazı şeklimizin de psikolojik olarak anlamı vardır. Sağa eğik yazı stili yazan kişilerin iletişimi güçlüdür. Kontrolcüdür. İş hayatında ise müşterilerle ilişkide ve pazarlamada başarılı oldukları gözlemlenmiştir. Sola eğik yazı stili yazan kişiler detayları sever. İşlerini en iyi şekilde yapmak isterler. Tabii sadece sağa veya sola eğik yazı analiz edilmiyor. Kalın veya ince, büyük veya küçük, satırlar arasındaki boşluk ve diğer stiller de analiz ediliyor.

Bizim konumuz kendi el yazımızı düzeltmek olduğu için konuyu pek uzatmayacağım. Amacımız not alırken, mektup yazarken veya bir kart doldururken güzel bir şekilde yazabilmek.

El yazısı güzelleştirmenin aşamaları

Kendi el yazımı güzelleştirmek için 7 madde uygulamıştım. Bu maddeler;

1.Yazı tarzını seç

İlk olarak hangi tarzda yazmak istediğinizi seçin. Sağa/sola eğik ve dik yazıdan bahsettim. Siz hangi şekilde yazıyorsunuz? İlk bunu analiz edin. Nasıl yazıyorsanız eliniz ona alışıktır. Benzer bir stil seçerseniz daha kolay alışırsınız. Sola eğik yazıyorken, sağa eğik yazıya geçtiğinizde başlarda zorlanabilirsiniz. Bitişik veya ayrı yazı için de durum aynıdır. Farklı seçerseniz ise zamanla alışırsınız. Karar sizin.

2.Yazı fontu seç

İnternetten yazı tarzınıza uygun fontları araştırın. fonts.google.com/ sitesi size yardımcı olabilir. Hoşunuza giden, yazılması ve okunması kolay bir font seçin.

Ben Braxton adlı fontu seçmiştim. Sağa eğik ve birleşik bir font. Hâlâ bu stili kullanıyorum. Hoşuma gidiyor. Tabii tam birebir değil, çünkü amaç daha güzel yazmak.

3.Harflere alışmak

Gora filminde sevdiğim bir sahne vardır. Bilgisayara kaseti koyarlar ve insana yüklerler. Maalesef bu filmlerde olur. Gerçekte ise alışkanlıklarla olur.

Seçtiğiniz yazı fontunun harflerini alışkanlık kazanana kadar tekrar edin. Hem büyük hem de küçük harflere çalışın. Eliniz alışana kadar yazın. Tıpa tıp benzeri olmasa da olur.

4.Kendinizden katın

Sizi zorlayan veya aynısını yapamadığınız harfler karşınıza çıkabilir. Sizin hoşunuza giden bir harf tarzı da olabilir. Mesela benim küçük “y” ve “g” harflerinin alt çizgilerini kelimenin altına uzatmayı sevmem gibi. Siz de kendinizden katabilirsiniz.

5.Kelimeler yaz ve cümleler oluştur

Alıştığımız harfleri kelimelere çevirme vakti. Kelimeleri de cümlelere. Cümleler yaza yaza el alışkanlığınızı geliştirmelisiniz.

6.Acelemiz yok

Hızlı yazmak, güzel yazımızı bozar. Ne yavaş ne hızlı, tam orta hızda yazacağız.

Bazen çok hızlı not almanız gerekebilir. Mesela hocalar hızlı anlatabilir. Bunun sonucunda kötü şekilde yazabilirsiniz. Üzülmeyin. Bunun yerine eve gelince notunuzu güzel yazınızla tekrar yazın. Hem tekrar etmiş olursunuz.

7.Her gün yazın

Her gün yazın ama dolu cümleler olsun. Size katkı sağlayacak eğitimler alın, bilgileri not edin. Yabancı dil öğrenmek için yazın. Kitap veya blog yazmak için notlar alın. Taslak yazın. Hem yazı stilinizi geliştirin hem de diğer konularda gelişin.

Uygulayın

Ben yaklaşık üç sene önce güzel yazmaya başladım. İlkokuldan sonra hızlı yazdığımdan, bozulmuştu. Sonra umursamamıştım. Yazmayı da pek sevmiyordum. Ardından güzel yazmaya başladığım. Birden yazma isteği geldi.

Güzel yazmaya başladığınız zaman keyif alıyorsunuz. Kendinizi kaliteli hissediyorsunuz. Arkadaşlarınız yazınızı beğendiğinde mutlu oluyorsunuz. Filmlerde veya dizilerde güzel yazı yazan insanlar olur. Estetik yazarlar. Bu söylediklerimi uyguladığınız zaman, siz de öyle estetik yazacaksınız.

Artık yazılarımızı dijitalde yazıyoruz. İstediğimiz yazı stili ile yazabiliriz. Hem de kolay ve güzel bir şekilde. Mesela ben bloğumda Nunito fontunu kullanıyorum. Sizler için özenle araştırdım. Güzel, modern ve okunaklı olduğu için seçtim. Dijitale pek girmeyeceğim o ayrı bir konu. Her şeyi dijitalde yazmak iyi olmayacağını düşünüyorum. Mesela mektubu kaleminiz ile estetik ve okunaklı yazarsanız, karşınızdaki özen gösterdiğinizi görür. Ufak bir kart bile olabilir. Teknoloji gelişiyor ama kalemden vazgeçmeyin.

Hadi şimdiden başlayın. Bu yaz kendinizi geliştirin. Size söylediğim 7 maddeyi uygulayın. Devamlı alıştırma yapın. Özellikte son maddeye özen gösterin. Kendinizi geliştirin. Üniversiteler ve okullar açılınca sadece kıyafetiniz değil el yazınız da şık olsun.

Nasıl gelişebilirim kategorime göz gezdirin: https://www.girisimgelisim.com/?cat=17

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir