Girişim,  Girişimcilik,  Kategoriler

E-ticarete başlayacak olanların bilmesi gereken 3 madde

2021 yılında ve ileriki yıllarda küçük işletmelerin hayatta kalmasına yardımcı olacak bir içerik hazırladım. Bu yazımda sizlere e-ticarete başlayacak olanların veya başlamış olanların kesinlikle bilmesi gereken 3 maddeyi anlatacağım.

Birçok alıcı ve satıcının olduğu piyasada rekabet iyice kızışıyor. Satış yapamayanlar hayatta kalamıyor. E-ticareti kullanan işletmeler ise bir adım önde gidiyor. Günümüzde korona virüsünden dolayı insanlar, işletmelere gidip alışveriş yapamıyor. Bunun yerine internet üzerinden alışverişlerini yapıyorlar. Normal biz zamanda bile e-ticaret birçok kişi tarafından kullanılıyor.

E-ticaret ile sadece çevre halkına ürünler ulaşmıyor. Bir işletme e-ticaret yoluyla çok uzak bir noktada bulunan bir kişiye ürünlerini satabiliyor. Kesinlikle işletmeler ve müşteriler için bir büyük bir fırsat. Ayrıca sanal ortamda işletmeler müşterileriyle etkileşimde olurken, aynı zamanda da rakipleriyle rekabette geri kalmamış oluyorlar. Bu yüzden e-ticaret, günümüz dünyasının olmazsa olmazıdır da diyebiliriz.

E-ticaret ve bilgi

E-ticaret, ticaretin sanal ortamda yani internet üzerinden yapılmasıdır. Kısaca böyle tanımlayabilirim.

Her şeyde olduğu gibi e-ticarette de bilginiz olmadan işe başlamamanız en doğrusu. Hatta benim profesör doktor ünvanına sahip hocam vardı. Üretim faktörlerine ek olarak bilgiyi de eklerdi. Çok önemli olduğunu söylerdi.

E-ticarette başarı için 3 madde

Ticaret yapıyorsunuz ve sanalda bir işletmeniz var. Bu işletmeyi, sürdürülebilir bir işletme haline getirebilmeniz için bu anlatacaklarım haricinde, bir bilgi birikimine de sahip olmanız gerekiyor. Çok detaya girmeden bu 3 önemli unsura başlayacağım.

1.Ölçüm yapmak

Her zaman analiz yapmalısınız. Ölçümlere zaman ayırmanız çok önemli. Müşteri davranışlarını iyi gözlemlemelisiniz. Hangi ürünleri ne zaman öne çıkaracağınızı bilmelisiniz. Sitenize gelenlerin oranları önemli ama daha da önemlisi hemen çıkma oranı. Bu oran bize sitemizi ziyaret edenin siteden çıkmadan önce ne kadar süre kaldığının oranını gösterir.

Sitenize gelen müşterilerinizi nerede kaybettiğinizi tespit etmeniz gerekiyor. Neden hemen çıktıklarını bilmelisiniz. Bu soruların cevaplarını hatanız varsa bularak veya sanal anketler yaparak öğrenebilirsiniz. Nasıl öğreneceğiniz size kalmış ama bir sorun varsa hemen tespit etmelisiniz. Bunların cevaplarını belirlemeli ve ardından durumu iyileştirmelisiniz.

İster sanal ister gerçek işletmeniz olsun, devamlı iyileştirmeler yaparak sorunlarınızı gidermelisiniz. İyileştirme bir kerelik değil devamlı tekrarlanan süreçtir. Sürekli iyileştirme yani Kaizen bir felsefedir. Bu felsefeyi uygulamalısınız. Müşterileriniz veya sizin işinizi hızlandıracak iyileştirmeler yapmalısınız. Sitenizin içeriğini en basit haliyle müşterilerinize sunmalısınız. Önemli olan hız ve basitliktir. Ne kadar basitse müşterinin isteği olan hemen bulma ve alma hızı da artar.

2.İçerik ve ödeme stratejisi

Reklam yapmadan, satışlarınızın artmasını beklememelisiniz. Bunun için doğru bir reklam stratejisine ihtiyacınız var.

Seo çalışması yani arama motoru optimizasyonu yapmalısınız. Google gibi arama motorlarından sitenize organik trafik çekebilmelisiniz. Sosyal medyayı doğru ve etkili bir şekilde kullanmalısınız. İlgi çekici görseller ve videolar oluşturmalısınız. Bu görsellere ve videolara da ayrı özen göstermeniz gerekiyor.

Bunlar tabi maliyetli işlerdir. Bu yüzden analizler yapmalısınız. Mesela sitenize nereden daha çok trafik geldiğini bilmelisiniz. Reklamınızı doğru zamanda yayınlamalısınız. Doğru anahtar kelimeleri oluşturmalısınız. Bir hedef kitleniz var bu yüzden sosyal medyada reklam verirken o hedef kitlesini seçmelisiniz. Görsel veya video reklamlarında etkili olmalısınız. Bunları yapmazsanız veya yanlış yaparsanız maliyetleriniz çok artacaktır. Sitenize trafik çekmekte zorlanacaksınız. Bunun sonucunda boşuna para ve zaman kaybına uğramış olacaksınız.

Dijital pazarlama ve reklam uygulamaları dersi almıştım. Bu dersi aldığımdan beri bir sürü yeni bilgi öğrendim. Bunun için hocama teşekkür etmek istiyorum. Bize reklamı devamlı yapmamız gerektiğini, bu konuda ara vermememiz gerektiğini söylüyor. Google ve diğer sosyal medya da ne tür reklam çalışmalarının olduğunu bize öğretiyor. Bu konuda sizin de ders almanızı tavsiye edebilirim.

3.Envanter stratejisi

Maliyetlerinizi artıran bir diğer etken de elinizde bulunan ürünlerdir. Satamadığınız ürünler maliyetlerinizi artırır. Bu ürünler ayrıca deponuzda yer kaplayacağı için yeni ürünlere yer açmanızı engeller. Bütün paranızı yanlış ürünlere yatırmanız ise çok fena bir durum. Ayrıca ne kadar çok durursa o kadar eskiyecektir. Tabi birde stok bulundurmama maliyeti var. Yeterli miktarda stok bulundurmazsanız müşteriyi kaybetme sorunuyla karşılaşabilirsiniz.

Bu yüzden analiz burada da devreye giriyor. Hangi ürünlerinizin daha çok ve ne zaman satıldığını belirlemelisiniz. Sonra doğru bir stok yönetimi uygulamalısınız. Öncelik her zaman müşterilerin ihtiyaçları olacağı için müşterilerinizin talebine göre ürün tedariği yapmalısınız. Talep fazla olacağından, maliyetleri düşürmek için o üründen daha fazla alabilirsiniz. Maliyeti düşünce ise ya reklama biraz daha para harcayabilirsiniz ya da ürünün fiyatını düşürüp, diğer işletmelerle rekabette öne geçebilirsiniz. Hiç satılmayan ürünler için ise ya satımı durdurabilirsiniz ya da o ürünü talep eden hedef kitleyi bulup, onlara özgü sosyal medya reklamları yapabilirsiniz.

Depo düzeni çok önemlidir. Eğer etkin bir şekilde deponuzu düzenlerseniz hatta barkod ile çalışırsanız size hız kazandırır. Ayrıca düzenli depo ile daha çok ürüne yer bulabilirsiniz. Yani sakın malları üstü üste yığmayın yanarsınız.

E-ticarette bu 3 maddeyi uygulayın

Size e-ticarete başlayanların kesinlikle bilmesi gereken 3 maddeyi saydım. Günümüzde artık küçük işletmelerin e-ticarette yer alması gerekiyor. Çünkü artan rekabet ortamında, rakiplerinden geri kalan işletmelerin ömrü uzun sürmeyebilir. Hele böyle Covid-19 gibi olası kötü durumlarda, müşterisiyle etkileşimde olması için sanalda da var olmalıdır.

E-ticarette bilgili olmalısınız ama bir işletmeyi sürdürebilmek için de bilgili olmalısınız. Ayrıca sermayenizi de doğru kullanmalısınız. Bu yüzden bilgiye ihtiyacınız var.

İşletmenizin ömrünü uzun tutmanız için kaliteli hizmet sunmalısınız. Müşterilerinizin memnun kalacağı bir site için doğru analizler yapmalısınız. İyi bir trafik için ve uygun bir maliyet için doğru içerik ve ödeme stratejisine sahip olmalısınız. İyi bir stok yönetimi için ise doğru envanter stratejisine sahip olmalısınız. Her şeyi en iyi siz yaparsanız rakiplerinizle yarışta avantajlı olursunuz. Daha da önemlisi müşteri memnuniyeti sağlarsınız.

Eğer yanlış giden bir durum varsa o duruma hemen müdahale edip iyileştirmelisiniz. Sürekli iyileştirme yani Kaizen felsefesini benimsemelisiniz.

İşletmeniz varsa ve e-ticarete başlamadıysanız hemen başlayın. Ürünlerini büyük e-ticaret sitelerinde de satabilirsiniz veya kendi sitenizi de oluşturabilirsiniz. Ticarete ilk kez başlamak isteyenler ise bu yazıdan sonra, bu konuda daha çok neler öğrenebileceğinizi ve neler yapabileceğinizi araştırmaya başlayın. Akademik makaleleri karıştırın, kitaplar okuyun veya deneyimleri dinleyin. O bilgilere ulaşın. Ayrıca işletme sahipleri de yenilikler için araştırmalar yapması çok önemli.

Unutmayın! Yapacağınız her iyileştirme, müşteri memnuniyetini yükseltmek içindir. Eğer siz müşteri memnuniyetini en iyi şekilde sağlarsanız, işletmeniz başarılı olur.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir