Gelişim,  Kategoriler,  Nasıl Gelişebilirim

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?

Kitap okumak istenir ama zaman bulunamaz. Sosyal medyaya ise bolca zaman bulunur. Sebebi alışkanlıktır. Sosyal medya alışkanlığını kitaba yöneltmek gerekiyor. Peki kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?

Kitaplar sadece boş vakitlerimizde okumak için değildir. Evet, kitaplarla boş zamanımızı iyi değerlendiririz. Asıl önemli olan dolu değerlendirdiğimizin farkında olmak. Kitap okumak ufku açar, kelime dağarcığı genişletir, yaratıcılığı artırır, stres azaltır, okumayı hızlandırır ve empati yaptırır. Ayrıca eğlendirir, meraklandırır, heyecanlandırır ve bizi farklı dünyalara götürür. Kitap okuma nedenlerine bir ekleme daha yapmak istiyorum. Kitap, yabancı dili geliştirmek için bir araçtır. Kitabı yabancı dilde okursanız gelişme kaydedersiniz.

Ben küçüklüğümde çok az kitap okurdum. 2017’nin Aralık ayına kadar düzgünce hiç okumadım. Sonra bir video izledim. Videoda, “Günde 1 sayfa kitap okursan, yılda 1 kitap okursun.” diyordu. Günde 50 sayfa okursak ise haftada 1 kitap bitirebiliriz. Tabii 350 sayfalık kitaplar için geçerli. Bende bu düşünceyle başladım ve haftada bir kitap bitirmeye başladım. Ayrıca daha da çok kitap okumak için motive edici bazı şeyler yaptım. Yaptıklarımı sizlerle paylaşacağım.

Kitap okumak

Kitap okumak, başarı getirir. Çünkü başarılı insanların kitap okuduklarını biliyoruz. Günün belli saatlerinde kendilerini daha da geliştirmek için kitap okuyorlar. Yeni bilgiler ediniyorlar ve ufuklarını genişletiyorlar. Yetmiyor daha da fazla bilgiye erişmek istiyorlar.

Belli alanda gelişmek için okunan kitaplar haricinde, diğer kitaplar da faydalıdır. Fantastik türünde veya bilim kurgu türünde bir kitap okurken, bir cümle sizin ufkunuzu açabilir. İleride size ilham sağlayabilir. İlham, geçmişte görüp ve duyduklarımız sayesinde gelir. Hiç okumazsak ve dinlemezsek yaratıcılığımız gelişmez. Zihnimiz boş kalır. Kitap okuyarak zihnimizi bilgilerle doldurmalıyız. Bu bilgiler bize ne kadar yararlıysa o kadar iyi.

Kitap okumanın faydaları

Kitap okumanın birçok faydası vardır. Ben sizler için 8 faydasını paylaşacağım.

1.Ufku açar

Alanımız hakkında okuduğumuz kitaplar kesinlikle ufkumuzu açar. Alanımız haricinde okuduğumuz kitaplar da ufkumuzu açar. Keyif aldığınız türde kitap okurken karşılaşacağınız bir cümle ileride size fayda sağlayabilir.

2.Yaratıcılık sağlar

Yaratıcılık için okumalı veya duymalıyız. İlham boş zihinde gelmez. Bilim kurgu kitapları olmasa teknoloji bu kadar hızlı gelişir miydi?

3.Kelime dağarcığı genişletir

Her okuduğumuz yeni kelime, cümlelerimize eklenir. İnsanlar okuduğu ve duyduğu kelimelerle konuşurlar. Bildiği kelimeleri anlarlar.

Sadece Türkçe değil, yabancı dilinizi de geliştirmek için kitap okuyun.

4.Okumayı hızlandırır

Ne kadar çok okursanız, o kadar çok okuduğunuzu anlamaya başlayacaksınız. Okuduğunuzu anladığınızda ise hızlanacaksınız.

5.Empati yaptırır

Sizin gibi düşünmeyen karakterlerin düşüncelerini okuduğunuz zaman onları anlayacaksınız. Her şey sizin düşündüğünüz gibi olmayabilir.

6.Stres azaltır

Kitap okumak bir aktivitedir. Aktiviteler ise stresi azaltır. Günün yorgunluğunu alır. Günlük düşüncelerden uzaklaştırır.

7.Eğlendirir, heyecanlandırır, meraklandırır ve diğer duyguları yaşatır

Kitapların birçok türü vardır. Korkutur, güldürür, meraklandırır veya diğer duyguları yaşatır.

8.Seviye atlatır

Kitap okuyan kişi kültürlenir. Kaliteli bir birey olur. Kitap, saygınlık kazandırır. Ayrıca hem kendisini hem de çevresini geliştirir.

Kitap okuma alışkanlığı

Kitabın faydalarını hatırlatmak istedim. Faydalarından yararlanmak için kitap okumak gerekir. Tabii insan ilk önce kitap okuma alışkanlığı kazanmalı.

Sosyal medyaya ayırdığımız saati kitaba aktarmalıyız. Gün içinde en azından 20 dakika veya 20 sayfa okuyabilmeliyiz.

Bazı kaynaklarda alışkanlığın 21 günde kazanıldığı yazar. Alışkanlık kazanırken başlarda insan sıkılabilir. Zor da gelebilir. Dişimizi sıkmamız gerekir.  

Kitap okumak sizler için yeni bir alışkanlıksa ilk önce gün içinde zaman ayırın. Elbet zaman vardır. Ertelemeyin. Bugün başlayın. İnce kolay bir kitap bulun. 5 sayfa veya 10 sayfa okuyun. Başlangıcı yapın. Sonra bunu her gün tekrarlayın.

Nasıl daha fazla kitap okunur?

Benim daha fazla kitap okumamı sağlayan 5 ipucum var. Sizlere aktarmak istiyorum.

1.Günde 1 sayfa yılda 1 kitap

Ben az kitap okurdum. Hatta neredeyse hiç okumazdım. 2017’nin sonlarında günde 1 sayfa yılda 1 kitap düşüncesi beni olumlu etkiledi. Okumaya böyle başladım.

Kitapların geneli ortalama 350 sayfadır. Günde 1 sayfa kitap okursak yılda 1 kitap biter. Peki 5 sayfaya çıksak? Hatta 20 sayfaya? Bu düşünce ile başladım ve şu an günlük 50 sayfa okuyorum. Yani haftada 1 kitap bitiriyorum. Tabii her kitabın sayısı aynı değil. Uzunsa ardından ince kitap okuyorum. Yine de ayda 4 kitaba tamamlamaya çalışıyorum.

2.Doğru kitap

Başlangıç kitabı önemlidir. Bazı kitap türleri sizin ilgi alanınızda değilse sıkar. Hatta başlangıçta çok sayfalı kitap aşırı sıkabilir. Gözünüzü korkutur.

İlk önce sizin ilginizi çeken ince kitaplardan başlayın. Almadan önce içeriğini de okuyun. Mesela ben bilim kurgu severim. Bazıları çok heyecanlıyken, bazıları ilgimi çekmez.

Başlarda sıkılırsanız, başka kitaba geçin. Zorlamayın. İleride o kitaba isterseniz yine devam edersiniz.

İleride de doğru kitap almaya özen gösterin. Mesela ayda 4 kitap hedefiniz var. Bunlardan ikisi kendi alanınızda en iyisi olmak için gerekli kitaplar olsun. Diğer ikisi de kafa dağıtmak için başka türde kitaplar olsun. Arka arkaya aynı tür okumayın. Tabii alanınıza uygun kitapları daha fazla okumanızı tavsiye ederim.

3.Okunacak kitap listesi

Kendinizi teşvik etmek için okumak istediğiniz kitapları listeleyin. Sıraya dizin. Gerçi o an en çok ne okumak istiyorsanız onu almanız daha iyi.

4.Zaman veya sayfa sayısı belirlemek

Hedef belirleyin. Mesela günde 1 saat kitap okuma hedefi koyun. 1 saati bölebilirsiniz. Sabah ve akşam yarımşar saat okuyabilirsiniz. İsterseniz sayfa sayısı belirleyin. 50 sayfa hedefiniz olsun. Sayfaları da gün içinde bölebilirsiniz. Her müsait olduğunuzda 10 ya da 20 sayfa okuyun.

Bölün ya da bölmeyin gün içinde hedefinize ulaşın.

5.Biten kitaplar listesi

Kendinizi daha da teşvik etmek için biten kitapları listeleyin. Ayda ve yılda kaç kitap okuduğunuzu karşınızda görün. Sizi motive edecektir.

Bir sonraki yıl daha fazla kitap okuma hedefi koyun. Biten kitaplar listesini daha da çoğaltın.

Boş zamanınızı güzel değerlendirin

Sizlere kitabın faydalarını, nasıl alışkanlık kazanılabileceğini ve benim neler yaptığımı anlattım. Faydalı olacağını ve sizi teşvik edeceğini düşünüyorum.  

İnsan başlarda hep ertelemek ister. Sıkıcı ve zor gelebilir. Dişimizi sıkmamız gerekir. Her gün en az 1 sayfa okumaya başlayın. Yavaş yavaş alışkanlık kazanacaksınız. 1 sayfa okumuşken birkaç sayfa daha neden okumayasınız?

Alışkanlığı muhakkak kazanmalısınız. Alanınızda en iyisi olmak istiyorsanız çok okumalısınız. Ufkunuzu genişletmelisiniz. Size lazım olan bilgileri sağlayacak kitapları okumalısınız. Beyni doğru bilgiyle doldurmalısınız. Ayrıca okurken bilgileri sadece zihninize değil kağıda da yazın. Not edin.

Hobi olarak başka alanda veya türde kitaplar da okuyabilirsiniz. Kendi alanınızı ilgilendiren kitapların daha fazla olmasına özen gösterin.

Ayda 4 kitap hedefiniz varsa ikisi veya üçü kendi alanınızda olsun. Tek türde kitap okumak sizi sıkabilir. Arada farklı tür kitaplarla zihninizi dinlendirin.

Toplumda öne çıkan başarılı ve saygın kişiler kitap okuyanlardır. Atatürk cephede bile kitap okurmuş. Çünkü bir liderin kendini her zaman geliştirmesi gerekir. Böylece toplum da gelişir. Günümüzün başarılı girişimcilerine baktığımızda ise bolca kitap okuduklarını biliyoruz. Mesela Bill Gates ve Elon Musk.

Başarı için bolca kitap okuyun. Boş zamanınızı güzel değerlendirin.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir