Gelişim,  Kategoriler,  Nasıl Gelişebilirim,  Nelerde Gelişebilirim

Kendimizi hangi konuda nasıl geliştirebiliriz?

Hayatlarımızı güzel bir şekilde yaşamamızın yanı sıra, kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Gelişim, yaşam boyu olan bir şeydir. Diğer insanlardan geri kalmamak bir etken ama daha çok kendimiz için gelişiriz. Yeni bir şeyler öğreniriz ve bu konuda devamlı uzmanlaşırız. Bu bir meslek veya bir hobi olabilir.

Başarılı olduğumuz ve eğitimini aldığımız meslek veya hobi olabilir. Yani sıfırdan başlamamıza gerek olmayabilir demek istiyorum. Güzel ama her zaman yeni bir şey çıkar. Kendimizi, uzman olduğumuz konuda devamlı geliştirmemiz gerekiyor. Güncel olmalıyız da diyebilirim. Güncel olmazsanız, başka biri sizi sollar ve alanınızda en iyisi o olur.

2020’nin sonlarında Youtube içeriği düşünürken aklıma, “Kendimizi hangi konuda nasıl geliştirebiliriz?” sorusu geldi. Ben de bu konuyu düşünmeye başladım. Bir konu belirle ve bu konuda ders al gibi basit bir içerik hazırlamak istemiyordum. Bu hazırladığım içeriği uyguladığımızda, çok iyi bir şekilde hedefimizde gelişmemiz gerekiyordu.

Okuduğum kitaplar, hocalarımdan edindiğim bilgiler ve deneyimlediklerim sayesinde, içeriğim yavaş yavaş şekillendi. Düşüncelerimi topladım ve içeriğimi hazırladım. Ardından videomu çekip yayınladım.

Hazırladığım videomda 6 madde var. Sizinle paylaşacağım bu yazıma 1 madde daha ekleyeceğim. Videomda maddeyi sonuç kısmında söyledim ama bu yazımda 7. madde olarak eklememin daha doğru olacağını düşünüyorum.

Nasıl gelişebiliriz?

Gelişmek için ilk önce içinizde istek olması gerekiyor arkadaşlar. İstek olmadığı zaman zaten kendinizi o hedefe veremezsiniz. Gelişme aşamasında bahanelerin arkasına da saklanmamalısınız.

Maddelerimin arasında eğitim var. Belki dışarıda eğitim alamayabilirsiniz; ama bu sizi engellememeli. Ayrıca “Kitap okumalısınız.” dediğim bir maddem daha var. Kitap almak için paranız olmayabilir. Kütüphaneler var.

Her zaman engeliniz olabilir. Engellerden kurtulmak için her seferinde bir yolunu bulmalısınız.

Bütün bu gelişim sürecine başlamadan önce size bir tavsiye vereyim arkadaşlar. Kendinizi bir işletme olarak görün. Hedefiniz, işletmenizi büyütmek olsun. Büyümek için ise tıpkı bir işletme gibi emek sarf etmeniz ve para harcamanız gerekir. Bu sözü başka bir yerde bulamazsınız. Çünkü kendimi motive etmek için hayatıma uyguladığım bir felsefedir. Ayrıca işletmenizin batmaması için çaba harcamalısınız. Bunu da kendinizi geliştirerek yaparsınız.

Çok uzatmadan kendimizi hangi konuda nasıl geliştirebiliriz? sorusu için bulduğum en etkili 7 maddeye geçeceğim.

1.Hedef belirlemek

Bu madde bize ulaşacağımız hedefi gösterir.

İlk olarak bir hedef belirlemeliyiz. Hangi konuda gelişeceğimizi bilmeden gelişime başlayamayız.

Hedef belirleme aşamasında bir liste yaparak işe koyulacağız. Liste, hedeflerimizi düzenli bir şekilde görmemizi ve kolay seçmemizi sağlayacak. Listenizi, hangi konularda gelişmek istiyorsanız doldurun. Aklınıza ne geliyorsa yazın.

Bana sorarsanız, çoğumuzun bir alanı var. Bu alan, eğitimini aldığımız veya mutlu olacağımızı keşfettiğimiz bir alan. Öncelik olarak kendi alanınız hakkında neler varsa onları yazın. Sonra hangi konularda gelişebileceğinizi yazın. Seçim aşamasında ise bence kendi alanınızda uzmanlaşmanız sizler için daha iyi olacaktır. Para kazandığınız alanda daha da fazla para kazanmak için kendinizi geliştirmeniz gerekir.

Bir alanınız olmayabilir. Alanınızı keşfetmek için yine liste yönteminden yararlanabilirsiniz. Yazın ve düşünün. Elbet, “ben bu alanda uzmanlaşmak istiyorum” diyeceksiniz.

Hala aklınıza bir hedef gelmiyorsa. Hangi konuda eksik olduğunuzu veya gelişmek istediğinizi düşünün. Ayrıca okuyun ve izleyin. Yani araştırın. Ufkunuzu açarsanız yeni hedefler keşfedebilirsiniz.

Bu hedef belirleme aşamasında sizlere Warren Buffett’in, 25/5 tekniğinden bahsetmeliyim. Warren Buffett, “Yapman gereken en önemli olan 5 hedefin için uğraşmaktır. Kalan 20 hedefe dikkat, zaman ve enerji ayırmamalısın. Bu 5 hedefine ulaşmadan kalan 20 hedefe yönelme.” der.

Hedeflerinizin hepsine birden odaklanmanız zamanınızı ve enerjinizi harcayacaktır. Daha hızlı gelişmenizi önleyecektir. Bu yüzden sadece seçtiklerinize odaklanmalısınız. 1 tane ya da 5 tane hedef seçebilirsiniz. Bu size kalmış. Ne kadar az seçerseniz, o hedefe ya da hedeflere daha da çok odaklanacağınızı bilin.

Hedefinizde yeterli düzeye geldiğinizde, diğer hedeflerinizde de gelişmeye başlayabilirsiniz. Unutmayın! İlk hedefinizde geliştiğiniz zaman, “Tamam, bu kadar yeterli.” derseniz, o alanda en iyisi olamazsınız. Bu yüzden yenilikleri takip etmeye devam etmelisiniz ve daha da gelişmelisiniz.

Listenizi sakın atmayın. Hatta seçtiğiniz hedeflerinizi ayrı bir kağıda yazın. Bu kağıdı, her zaman görebileceğiniz yere asın. Görmeniz, hedefinizi unutmamanızı sağlar.

2.Zaman belirlemek

Bu madde bize düzen getirir ve zamandan tasarruf sağlamamıza yardım eder.

Hedefimiz olduğuna göre sıra 2. aşamaya geldi. Bu aşamada, hangi günler ve gün içinde hangi saatler de kendimizi geliştirmeye zaman ayıracağımızı belirleyeceğiz.

Düzenli bir program yapmalısınız. Düzen, bize kolaylık sağlar. O an ne yapacağız diye düşünerek vakit kaybetmek yerine, planımıza bakarak zamandan tasarruf sağlayabiliriz. Ayrıca, eğer bir programımız yoksa veya planımızı karşımızda göremezsek kaytarabiliriz.

Belki o gün işiniz olabilir ve diğer güne bırakabilirsiniz. Bu olabilir ama yine de diğer günler ek yaparak, programınızı o hafta tamamlamaya çalışın.

Gün içinde en az 3 – 4 saatinizi ayırmalısınız. Örneğin, 3 saat ayıracaksanız bunu gün içine bölebilirsiniz ya da 3 saati bir kerede bitirebilirsiniz. Eğer 3 saatinizi gün içine yaymadan bir kerede bitirecekseniz, 10’ar dakika gibi aralar verin. Bu 10 dakika dinlenme araları, bilgilerin zihninizde yayılmasına yardımcı olacaktır. Ben ders çalışırken bu araları veriyordum ve bölüm birincisi olarak mezun oldum. Ayrıca tüm gününüzü de ayırmayın. Hem dinlenmeye hem de sosyalleşmeye ihtiyacınız var.

Bu program işini size bırakıyorum ama şunu söylemek istiyorum, “Erken kalkan yol alır.” Bir söz daha, “Zaman, en önemli maliyetlerden biridir. Doğru ve dikkatli kullanın.”

3.Eğitim almak

Bu madde bize teorik bilgiler sağlar.

Hangi hedefi seçerseniz seçin, o konuda eğitim almanız şart. Pratiğe geçmeden önce teorik olarak eğitim almanız, kendinizi geliştireceğiniz konuda sizi bilgi sahibi yapar.

Bu eğitimi üniversiteye giderek, kurs alarak veya kitaplar okuyarak gerçekleştirebilirsiniz. Hatta üçünü birden yapmanız gelişiminiz için daha iyidir. Gereklidir de diyebilirim. Çünkü, sadece üniversiteye veya kursa gidip derse katılarak belli bir oranda bilgi sahibi olursunuz. Daha da gelişmek istiyorsanız kişisel olarak emek de sarf etmeniz gerekiyor.

Daha genç yaştaki arkadaşlar ise kurslara giderek, kitaplar okuyarak ve hatta videolarla kendilerini geliştirebilirler.

4.Bolca okumak, izlemek ve gezip görmek

Bu madde bizim ufkumuzu açar.

Arkadaşlar az önce eğitim alırken, kitap okumanızın da gerekli olduğunu söyledim. Bireysel olarak kendinizi geliştirirken kitap okumak çok önemlidir. Kitap hem sizi geliştirir hem de size ilham verir. Ayda 3 veya 4 kitap okuyorsanız bunlardan en az 1 veya 2’sinin gelişmek istediğiniz alanla alakalı olmasına özen gösterin. Eğer hiç okumuyorsanız, hemen ayda 1 veya 2 kitapla başlayın. Okuduğunuz kitap alanınızla alakalı olmasa da elbet katkısı olacaktır. Bu katkı, koca kitapta bir cümle de olabilir.

Dizi/film izlemeyi de önemsiyorum ama dünya yapımlarını da izlemesiniz. Düşük puan olanları izlemeyin. Kaliteli yapımları izleyin. Oradaki ufak bir görüntü, bir söz veya bir müzik size katkı sağlayacaktır.

Ayrıca gezip görmekte önemli. Dışarıda görmediğiniz bir sürü şey var. Alanınızla alakalı yeni bir şeyle her an karşılaşabilirsiniz.

Gezerek, alanınızla alakalı yeni bir şeyle karşılaşma olasılığınız %33.33 ise gezmeye, kitap okumak ve izlemeyi de eklerseniz %100 olur. Üçünü birden yaparak ufkunuzu genişletmeniz gerekiyor.

5.Yazmak ve anlatmak

Bu madde bizim unutmamamızı sağlar, bildiklerimizi pekiştirir ve motive eder.

Gelişim sağlarken yazı yazmak önemli. Yazı, unutmamanızı sağlar. Bilginizi, zihninizin önlerine yerleştirir ve arkalara gitmemesine yardımcı olur.

Ayrıca yazı yazmaya ek olarak başkalarına da anlatmak, bilginizi pekiştirmede size yardımcı olur. Çevreniz belki geliştiğiniz konu ile ilgilenmeye bilir. Bu yüzden bir blog ve Youtube gibi video içerik sitelerinde, geliştiğiniz konu hakkında içerikler yaparak bilginizi pekiştirebilirsiniz. Bu durum size yarar sağlamasının yanı sıra, takipçileriniz varsa onlara da yarar sağlayacaktır.

Zamanla blog yazılarınız ve videolarınız çoğaldığında, geliştiğiniz konuda yavaş yavaş uzmanlaştığınızı göreceksiniz. Hatta yeni içerikler üretmek için araştırmalar yapacaksınız. Böylece hem yeni bilgiler öğreneceksiniz hem de kendinizi daha da geliştireceksiniz.

İçerikleriniz çoğalınca, takipçi sağlayabilir ve zamanla para da kazanabilirsiniz. Takipçi ve para, ek motive edici getiriler arkadaşlar.

6.Sosyalleşmek

Bu madde bizim çevremizi genişletir ve ufkumuzu açmamıza katkı sağlar.

Gelişme aşamasında sosyalleşmeyi önemli buluyorum. İnsanlarla etkileşimde olmak, gelişime katkı sağlar. Konuşarak, diğer insanlara öğrendiklerinizi aktarabilirsiniz. Aynı zamanda siz de yeni bilgiler öğrenebilirsiniz.

Tabi burada sosyalleşeceğiniz insan alanını daraltıyorum. Bu daraltmayı ise geliştiğiniz konu ile ilgilenen kişileri çemberinize alarak yapmalısınız. Arkadaşlarınızla vakit geçireceksiniz ama aynı zamanda kendinizi geliştirdiğiniz konuda, yeni insanlarla tanışmanız gerekiyor.

Geliştiğiniz konuda size ilham verecek yeni kişiler tanımanız, sizi olumlu etkileyecektir. Tanıştığınız kişilerden yeni şeyler görecek ve duyacaksınız. Onlar size katkı sağlarken, sizde onlara katkı sağlamış olacaksınız.

7.Uygulamak

Bu madde bizi harekete geçirir.

Hangi konuda gelişirsek gelişelim, uygulama aşamasına geçmedikten sonra gelişmemizin bir anlamı yok. Sonuçta kendimize artı bir özellik katmak için gelişiriz. Sonra bu yeni özelliğimizi, uygulayarak hayata geçiririz. Karşılığında para kazanabiliriz veya hobi ise keyif alabiliriz. Hem para hem de keyif ikisi bir arada daha iyi olur. Zaten o hedeften keyif almazsak gelişim ilerlemez.

“Ben bu konuda gelişeyim ama sadece kendim bileyim.” demek için gelişmeyiz. Geliştiğimiz yeni niteliği çevreye fayda sağlamak için de kullanmalıyız. Sadece çevre olarak düşünmeyin. Mesela çalıştığınız işte yeterli niteliğiniz yok. Bu yüzden gerekli olan niteliği kendinize sağlayıp, iş yerinizde çalışmaya devam etmeniz gerekiyor. Geliştiğinizde, işiniz olduğu için ve belki de maaşınız yükseleceği için kendinize fayda sağlayacaksınız. Ayrıca bir fayda daha sağlayacaksınız. O da iş yerinize sağlayacağınız fayda. Yani fayda üreteceksiniz de diyebilirim.

Uygulama, gelişim aşamasında mı yoksa geliştikten sonra mı olacak?

Gelişim yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Farklı konularda her zaman kendimizi geliştirebileceğimiz gibi hedeflediğimiz konuda da gelişmenin bir sınırı yoktur. Her zaman yeni bir şeyler çıkar. Uzmanlaştığımız alanda daha iyisi olmak için, “Geliştim ve bitti.” dememeliyiz. Yani kendimizi geliştirdiğimiz hedefteki gelişimimiz, yaşam boyu devam eden bir süreçtir.

“Yaşam boyu devam eden bir süreçtir.” dediğim için, geliştikten sonra uygulayın dersem hatalı olurum. Kendinizi geliştirdiğiniz alanda, en başta bilmediğiniz için uygulamaya geçemeyebilirsiniz ama yavaş yavaş uygulamaya geçmeniz gerekir.

Teorik bilgi önemlidir ama pratik bilgiye de geçmeden o alanda uzmanlaşmanız biraz zor. Bu yüzden teorik bilginizi uygulamanız gerekir. Zaten tecrübe için pratiğe geçmek lazım. Ayrıca yapabildiğinizi görürseniz, sizi motive edecektir.

Nerede uygulama yapabiliriz?

Bu geliştiğiniz alana göre değişir. Mesela hızlı okumada uzmanlaşmak istiyorsunuz, bu yüzden kütüphaneye gidebilirsiniz. Eğer para kazanmak için kendinizi geliştiriyorsanız, bunun için staj yapabilirsiniz.

Zaten mesleki liselerde ve üniversitelerde staj uygulaması boşa değil. Üniversiteniz bitse bile alanınızda uzmanlaşmanız için çalışmanız gerekiyor. Bulabiliyorsanız, ücretli çalışmak güzel olur. Bulamıyorsanız, ücretsiz staj için başvurular yapmalısınız. Bakarsınız staj yaptığınız yer sizden memnun kalır ve ücretli çalışan olursunuz.

Ayrıca sadece Türkiye olarak düşünmeyin. Eğer gidebiliyorsanız yurt dışı sizler için daha iyi olacaktır. Ufkunuz daha da açılacaktır.

Durmayın, gelişin

Gelişim içten gelen bir şeydir. Eğer gelişmek istiyorsanız, kendinize engel koymamanız gerekir. Zaten istekli olursanız, engelleri kaldırmak kolaydır. Sonuçta engelleri koyacak olan sizlersiniz.

Özetlersek, bir konuda gelişmek için 7 madde belirledim. Bunlar; hedef belirlemek, zaman belirlemek, eğitim almak, bolca okumak, izlemek ve gezip görmek, yazmak ve anlatmak, sosyalleşmek ve uygulamak.

Hedef belirlemek için bir liste yapmaya başlayın. Bu listeye aklınıza gelenleri yazın. Hatta ufkunuzu açmak için etrafınıza bakın. Listeniz hazırsa, ister 1 hedef isterseniz 5 hedef seçin. Seçeceğiniz hedefler çoğalırsa, zaman ayırmanız azalacaktır. Bu durum ters orantılıdır. Sonra program yapın. Hangi günler ve hangi saatler gelişeceğinizi belirleyin. Düzen, işinizi kolaylaştıracaktır ve daha hızlı gelişmenizi sağlayacaktır. Ayrıca hem hedefiniz hem de programınız her zaman görebileceğiniz yerde olsun ki hedeften sapmayın.

Teorik eğitim, bilgi için önemli. Ayrıca, geliştiğiniz konuda teoride kalmamalısınız. Uygulamaya da geçerek, hedefinizi daha da kavramalı ve hem çevrenize hem de kendinize fayda sağlamalısınız.

Hedefinizde uzmanlaştığınızda, listenizde belirlediğiniz diğer konularda da kendinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Unutmayın! Kendinizi ilk geliştirdiğiniz konular için, “Öğrendim bitti.” dememelisiniz. Gelişim, yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Devamlı kendinizi geliştirmeniz gerekli. Her zaman yeni bir şey çıkar ve geri kalmamalısınız. Ayrıca öğrendim diye bırakırsanız yavaş yavaş unutursunuz. Bu yüzden gelişmek istediğiniz yeni konuların yanı sıra, geliştiğiniz konulara da zaman ayırmalısınız.

Durmayın! Eğer gelişmek istiyorsanız, şimdiden harekete geçin.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir