Girişim,  Girişimcilik,  Kategoriler,  Sosyal Girişimcilik

İşletmemizin uzun süre hayatta kalmasını nasıl sağlarız?

Her bir ürünün hayat seyri vardır. Hayat seyri, pazara sunuş ya da giriş, büyüme, olgunluk ve gerilemeden oluşur. Kısaca her bir ürünün bir sonu vardır.

Her bir ürün gibi her bir işletmenin de hayat seyri vardır. Küçükten büyüğe her bir işletmenin bir dönem sonunda popülaritesi düşecek belki de piyasadan çekilecektir. Bu yüzden hayat seyrinde olan dönemleri en uzun bir şekilde sürdürmek gerileme dönemini mümkün olduğunca uzatmak gerekmektedir. Peki bunu nasıl yapacağız?

Hayat seyri

Hayat seyri kitaplarda veya diğer yayınlarda ürünün hayat seyri olarak geçiyor. Ürün pazara giriyor ki giriş oldukça sıkıntılı bir dönemdir. Sonra ürün büyüme dönemine giriyor. Bu dönemde ürüne olan talep artıyor. Ardından ürün olgunluk dönemine geçiyor. Yani satışları tepe noktasını görecek şekilde artmaya devam ediyor ama yavaşlama gerçekleşiyor. Son olarak ürün gerileme dönemine giriyor ve piyasadan çıkıyor.

İşletmelerin hayat seyri

Bir önceki paragrafta ürünün hayat seyrini kısaca sizlere anlattım. Bir işletme ürünleriyle var olduğu için tıpkı ürünün hayat seyri gibi başlayıp son bulacaktır.

Piyasaya giriş çıkış serbest olduğu için elbet sizden daha iyisi çıkacaktır ve yerinizi alacaktır.

Amaç işletmenin gelecekte de var olmasını sağlamaktır. Tabi bunu şirketin atacağı adımlar, yapacağı planlar ve yapacağı stratejiler belirler.

Gelecekte de var olmak için neler yapılabilir?

Sizler için 8 maddem var. Bunlar;

1.Özen gösterin

Jeff Bezos, işletmesinin elbet günü gelince sona ereceğini biliyor ve bunu mümkün olduğunca uzun süre sonra gerçekleşmesini istiyor. O yüzden tıpkı birinci günmüş gibi şirketine gerekli özeni gösteriyor. İlk önce her işletme sahibinin, tıpkı Jeff Bezos gibi durumun farkında olması ve işletmelerine tıpkı ilk günmüş gibi gerekli özeni göstermesi önemli.

2.Uzun vadeli krediler alın

Her işletmenin borcu vardır. Para kazanmak için yatırım yapmanız lazımdır ve bunu borçla yapmanız gerekebilir. Borçlarınızı uzun vadeye yaymanız işletmenizi rahatlatacaktır. Çünkü kısa vadeli borçlar sizi sıkıştırabilir. Hele daha piyasaya yeni girmişseniz ve satışlarınızın belli bir düzeyde değilse, kazançlarınızın çoğuyla borcunuzu ödemeyeceksiniz. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa vadeden kaçının.

3.Ürünleriniz düşük maliyetli olsun

Piyasada tutunmak için maliyetlerinizi mümkün olduğunca düşürmeniz gerekmektedir. Diğer işletmelerle yarışmanız maliyetlerinize bağlıdır. Çünkü maliyetleriniz rakip işletmenin fiyatlarına denk geliyorsa rekabette sıkıntı çekersiniz. Tabi bu kaliteden ödün vermek değildir. Toplu ürün almak veya toplu hammadde alarak üretim yapmanız maliyetlerinizi düşürmeniz için bir formül ama kendinize “daha da nasıl düşürebilirim” diye sormalısınız.

4.Uygun fiyatlı olun

Fiyatlarınız ne yüksek ne düşük olsun. Hedef kitlenize göre fiyatlandırma yapacaksınız evet ama dengeli yapmalısınız. Kısa vadede çok kazanacağım düşüncesinde olmamalısınız.

5.Güvenilir olun

Eğer siz güvenilir olursanız. Müşterileriniz ürünlerinize güvenecektir. Güvenilir bir işletme sahibi olarak piyasada duyulmanız, rekabette öne çıkmanızı sağlayacaktır. İnsanlar sizinle iş yapmak isteyecek, bankalar size rahatça kredi verebilecek, ortaklarınız veya yatırımcılarınız size güvenip paralarını yatıracak ve en önemlisi müşterileriniz her zaman sizi tercih edecektir. Bu da uzun vadede işletmenizin hayatta kalmasını sağlayacaktır.

6.Müşteri odaklı olun

Müşterilerinizi her zaman düşünürseniz, onlarda diğer işletmeler yerine sizi seçerler. Müşteri odaklılık, her zaman müşteri ihtiyaçlarını düşünerek iş yapmaktır. Çok para kazanmak için kendinizi düşünürseniz kaliteden ödün verirsiniz. Eğer müşterilerinizi düşünürseniz kaliteli ürünler piyasaya sunarsınız. Zaten müşteri odaklı çalışacağınız için ürünleriniz alınacak ve buna kaliteli ürünler de eklenince vazgeçilmez olacaksınız.

7.Geleceğe odaklanın

Kısa vadede kazançtan çok uzun vadede kazancı düşünmelisiniz. İşletmenizi istikrarlı bir şekilde büyütürseniz, şirketiniz uzun bir süre hayatta kalacaktır. Hızlı büyümek çok tehlikelidir. Çok kazanacağınızı düşünerek iş yaparsanız büyük bir borcun altına girersiniz. Eğer işler düşündüğünüz gibi gitmezse batarsınız. Bu yüzden istikrar çok önemlidir. Yavaş yavaş büyümelisiniz. Ayrıca geleceği görmeli ve geleceği şekillendirmeye odaklanmalısınız. Örneğin, uzun vadede kazancı hedefleyen Jeff Bezos’un şu anki serveti 180 milyar $’ın üzerinde.

8.Bilgili olun

Her unsur önemlidir ama en çok önemli olan bilgi sahibi olmaktır. Bilgi, yaptığınız işi bilmektir. Yaptığınız iş hakkında bilginiz varsa herhangi bir sorunda çabuk çözersiniz. Bilgi sadece bununla sınırlı değildir. Planlamalar, stratejiler, geleceği görmeler ve benzeri unsurlarda bilgidir. Bilgi sizin ışığınızdır. En basitinden daha işin başında doğru bir iş planı yaparsanız gelecekte ne yapacağınızı bilirsiniz.

Müşteri odaklı ve bilgili olun

Ben genel belli başlı unsurları yazmaya çalıştım. Aslında bu söylediğim ve söyleyemediğim unsurların hepsi kaliteye çıkıyor. İnsanlar kaliteye bakarlar. Ya da faydaya da bakarlar diyebilirim. Kaliteye sahipseniz bugün ve gelecekte var olursunuz.

Ben Balıkesir Üniversitesinde İşletme okurken hocamız bize pazar araştırması yaptırmıştı. Benim konumda “Balıkesir halkının alışveriş alışkanlıklarını etkileyen faktörler” adında pazar araştırmasıydı. Ödevimin için 100 kişiyle anket yapmıştım. Pazar araştırmamın sonucunda ise %99 kalite %1 fiyat çıkmıştı. Tabi fiyat diyenler bana göre fiyatı ucuz olan ürünlerin yine de en kalitelisi alıyorlar. Çünkü kalite kişiye göre sağladığı faydadır.

Toparlayacak olursam size farklı unsurlar söyledim. Sizin önceliğiniz nedir bilmiyorum ama bana göre en önemli 2 unsur bilgi ve müşteri odaklılıktır. Diğer unsurlar bu ikisinden sonra geliyor diyebilirim.

Neden diye soracak olursanız. Bir girişimci en başta yapacağı işi bilmelidir. Ayrıca müşteri odaklı çalışacağını da bilmelidir. Bilgi her şeydir. Bilgili bir girişimci, hedef kitlesinin ihtiyaçlarına göre ürün üretir veya ürün tedariği yapar. Zaten müşteri odaklı olacağı için kaliteli ürünlere sahip olacaktır. Ayrıca bilgili olacağı için kendisi de kaliteli bir girişimci olacaktır. Bir girişimci bu sayede ürünlerini satabilir. Zaten ürün satamayan bir işletme geleceği geçtim şu an bile nasıl var olabilir ki.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir