Gelişim,  Kategoriler,  Nasıl Gelişebilirim

Başarı için gereken 4 alışkanlık

“Tekrar tekrar yaptığımız şey biziz. Mükemmellik, o zaman bir eylem değil, bir alışkanlıktır.” Aristoteles

Alışkanlık, bir şeyin sık sık yinelenmesi sonunda oluşan huydur. Başka bir tanımla, düzenli ve sürekli olarak kendini gösteren, öğrenilerek edinilmiş yalın davranışlardır.

Hayatımızda, her gün yaptığımız rutinler vardır. Uyku, yemek veya spor alışkanlığı gibi. Bunlar artık bizim alışkanlığımız haline gelmiştir. Mesela bir örnek vereyim, bir kişinin her sabah uyandığında kahve içmesi bir alışkanlıktır.

Rutinlerimizi yaptığımızda, hayatımız bir düzen içinde ilerler. Örneğin, her okul çıkışı arkadaşlarıyla oyun oynayan bir gencin, oyun sonrası eve gidip ödevlerini yapması, rutine ve düzene örnektir. Bu gencin günlük 3 rutini vardır. Bunlar okul, oyun ve ödevdir. Başka bir deyişle zamanını düzenlemiştir. Tabii bazı esneklikler de olabilir ama konuyu çok dağıtmak istemiyorum. Çünkü konumuz, eğitim hayatında başarılı olmak için gerekli alışkanlıklar.

Başarılı bir eğitim hayatı için bazı alışkanlıklara sahip olmak gerektiğini düşünüyorum. Sizler için hazırladığım alışkanlıkları, diğer günlük alışkanlıklar gibi kendinize kazandırmanız gerekiyor. Bu alışkanlıklar, kendimizi geliştirirken başarılı bir şekilde gelişmemiz için bize yardımcı olacak. Ayrıca ne kadar erken yaşta kazanırsak o kadar güzel.

Bu yazımdan sonra “Başarılı bir eğitim hayatı nasıl olur?” başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim. Linke başlığa tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Nedir bu alışkanlıklar?

Hem okul yıllarımızda hem de okuldan sonraki yıllarda, başarılı olmamız için edinmemiz gereken 4 alışkanlık olduğuna inanıyorum. Bu alışkanlıklar; yazmak, ufku açacak aktiviteler yapmak, sosyalleşmek ve program yapmak.

Söylediğim 4 alışkanlığı erken yaşta kazanırsak iyi ama ileriki yaşlarda da kazanırsak geç değil.

1.Yazma alışkanlığı

Kazanılması gereken ilk alışkanlık yazma alışkanlığıdır. Yazmak, yeni bilgileri unutmamamızı sağlar. Ayrıca ödev yaparken veya ders çalışırken, bilgilerin aklımızda oturmasına yardımcı olur.

2.Ufku açma alışkanlığı

Okuma, izleme ve gezip görme alışkanlığının da kazanılması gerektiğini düşünüyorum. Bu alışkanlık ufkun genişlemesi için gereklidir. Sadece çevremizi görürsek, ufkumuzu sınırlı tutarız. Düşünce dünyamız genişlerse, yeni bilgiler de öğrenmiş oluruz.

Bu alışkın için bir tavsiye vereyim. Liste yapın. İzlediğiniz dizi, film ve belgeselleri liste yapıp yapmamak size kalmış ama okuduğunuz kitapları ve gezdiğiniz şehirleri listeleyin. Kitap listenizde bulunan, okuduğunuz kitapların sayısı artınca motive olacaksınız. Herkes çok sık gezemeyebilir. Sık sık gezemezseniz bile, gittiğiniz şehirleri listeleyin veya haritada işaretleyin. Sonuç olarak bu da sizi motive edecektir. Tabii bulunduğunuz şehri gezmekte size ilham sağlar ama ufkunuzun genişlemesi için sınırlarınızı daha da genişletmelisiniz. Ayrıca bu tavsiyem, damlaya damlaya oluşan gölü görmenizi sağlayacaktır.

Ufku açma konusunda ufak bir cümlem daha var. “Okuma, izleme ve gezip görme ufkunuzu açar” cümleme ek olarak, eğitim almak da ufkunuzu açar. Yeni bilgiler öğrenirsiniz ve tekrar ederek bu bilgileri sağlamlaştırırsınız. Yani kitap, film ve gezmeyle ufkumu açacağım diye derslerinizi salmayın!

3.Sosyalleşme alışkanlığı

Arkadaş edinmek, gelecekte girişken olmak ve güçlü bir iletişime sahip olmak için önemlidir. Ayrıca oyunlar oynamak ve vakit geçirmenin yanı sıra öğrenilen yeni şeyler de arkadaşlar arasında paylaşılır. Sosyalleşmek, ufkunuzun açılmasına da yardımcı olur.

Kaliteli bir arkadaş grubu gelecekte başarılı olur. Her biri, diğerine katkı sunarak gelişir.

4.Program yapma alışkanlığı

Program yapma, ufkumuzu açacak aktiviteleri ve sosyal aktiviteleri düzenlemek için yapılır.

Bence bu alışkanlığa liste yaparak başlanmalı. Ders, kurs (birden çok kurs varsa hepsini ayrı ayrı yazın), kitap okumak, film izlemek, arkadaşlarla vakit geçirmek ve bisiklet sürmek gibi programınızı listenize yazın. Bu programı karşınızda görün. Karşınızda görürseniz, düzeni sağlayabilirsiniz.

Yapacaklarımızın listesini, ders programı gibi programlarsak yani zamanını belirlersek, neyi, ne zaman yapacağımızı biliriz. Bu bize zamandan tasarruf da sağlar. Örneğin, yapacaklarımız var ama hangisi yapacağımıza karar veremiyoruz. Bunu düşünmek bize zaman kaybettirir. Direk programa bakmak ise hemen karar verdirir. Sonra, bize kalacak zamanda ise dinlenebiliriz.

Ders saatleri ve buluşma saatleri haricinde, belirlediğiniz gelişim saatlerinde esnek olabilirsiniz. Esnekliği mümkün olduğunca gün içinde yapmaya çalışın! Yarına da sarkabilir ama diğer güne sarkmamasına özen gösterin.

Dinlenmeyi unutmayın!

Hayatınızda alışkanlıklara yer verin

Bu 4 alışkanlığa, hayatınızda yer verin. Gelişim aşamasında her biri diğerine göre önemli. Yazı yazmazsak, öğrendiğimiz yeni bilgiler uçar gider. Ufkumuzu açmazsak, sınırlarımızın ötesine geçip yeni bilgiler öğrenemeyiz. Sosyalleşmezsek, çevremiz olmaz ve bize katkı sunacak insanlar tanıyamayız. Program yapmazsak, bir düzen belirleyemeyiz.

Belki ekleyeceğiniz alışkanlıklarda olabilir, benim aklıma gelen en etkilileri bunlar.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir